miercuri, 8 iunie 2011

Winnetou

Karl May

Karl Friedrich May a fost, timp de decenii, unul dintre scriitorii germani cei mai productivi şi mai citiţi, fiind cunoscut pentru romanele sale de aventuri. Mai cunoscute sunt romanele sale cu povestiri de călătorie din Orient sau de pe pe teritoriul SUA şi al Mexicului. O mare parte din operele sale a fost ecranizata sau adaptata pentru piese de teatru.

Desi titlul operei literare, "Winnetou", denumeste un foarte curajos, nobil si viteaz indian, care este capetenia apasilor Mescalero, in primul volum al trilogiei, actiunea se axeaza mai mult pe "ritualul de initiere" al lui Karl May, un om care lucra la "drumul pentru calul de foc", asa cum numeau indienii sinele de tren, care trece de la un greenhorn ("Greenhorn" este o porecla jignitoare si suparatoare pentru cel caruia ii este adresata), asa cum el insusi recunoaste la inceputul romanului ca este, la un vestit vanator, al carui nume crea teama in randul oamenilor din Vestul Salbatic, fie el indian sau vanator faimos. El a primit de la vestitul vanator (primul sau profesor "din vest"), Sam Howkens, porecla Old Shatterhand (batranul pumn de fier) datorita fortei impresionante si a faptului ca isi putea dobori inamicii dintr-o singura lovitura de pumn. Curajul sau, impresiona pe oricine, inclusiv pe marea capetenie a tribului apasilor, Inciu-Ciuna. Tanarul Shatterhand nu vazuse niciodata un bizon, dar a ucis primul bizon intalnit, un animal care ii inspaimanta pana si pe cei mai experimentati vanatori. El nu a vazut niciodata un urs grizzly, dar in momentul in care prietenii sai sunt un pericol, ucide un astfel de animal feroce, folosindu-se doar de cutit. Dupa ce ursul a fost ucis de patru lovituri de cutit ale vanatorului, au venit doi indieni insotiti de un alb..Erau capetenia apasilor si fiul sau, Winnetou. Capetenia le-a cerut albilor sa plece de pe pamanturilt care le apartineau.

Cat timp indienii erau plecati, Kleikih-Petra, invatatorul indienilor, albul ce a trait printre ei, a stat de vorba cu Old Shatterhand. Amandoi erau din Germania si s-au inteles foarte bine. Old Shatterhand a aflat ca Winnetou ii era foarte drag invatatorului si Kleikih-Petra era in stare sa moara pentru el. Dorinta invatatorului i s-a indeplinit insa, din pacate foarte repede, cand un lucrator turmentat a incercat sa-l ucida pe Winnetou, dar Kleikih-Petra s-a sacrificat, salvandu-l pe tanar.Indienii au plecat, ducandu-si tovarasul ucis. Albii se temeau de atacul apasilor, dar stiau ca pana nu termina lucrarile nu primesc bani.

Inainte de a muri Klikih-Petra, invatatorul il rugase pe Old Shatterhand sa-l aiba in grija pe Winnetou, iar acesta ii promisese ca asa va fi. Ocazia s-a ivit destul de curand.

Plecand pe urmele lui Winnetou si ale tatalui acestuia, Old Shatterhand si Sam s-au intalnit cu niste indieni kiowasi, porniti sa se razbune pe apasi.

Sam s-a gandit sa le intinda o cursa apasilor care urmau sa-i atace. I-au luat ca parteneri pe kiowasi si au aranjat totul pentru a-i prinde pe Winnetou si 50 de razboinici apasi. Kiowasii erau de patru ori mai numerosi si planul albilor a reusit. Old Shatterhand s-a strecurat noaptea, nestiut de nimeni si i-a eliberat pe Winnetou si pe tatal sau. Ca dovada, Old Shatterhand a taiat o suvita din parul lui Winnetou si si-a ascuns-o in buzunar.

Apasii s-au intors in scurta vreme pentru a-si elibera prizonierii, pe care kiowasii vroiau sa-i omoare torturandu-i. Old Shatterhand s-a opus si a trebuit sa se lupte cu cel mai bun manuitor de cutite al indienilor, pentru a-i elibera pe apasi.

Dar apasii veniti sa-si elibereze semenii ramasi prizonieri, condusi de Winnetou si de tatal acestuia n-au stiut nimic de intentiile lui Old Shatterhand si l-au considerat dusman. Winnetou l-a ranit pe Old Shatterhand si l-a luat prizonier. Intr-o coliba indiana, el a fost ingrijit de sora lui Winnetou. Ceilalti tovarasi ai lui Old Shaterhand au fost si ei luati prizonieri si tinuti legati pana in ziua in care urma sa fie ucisi la stalpul cazanelor. Old Shatterhand a fost la un pas de moarte.

In ziua hotarata, Old Shatterhand cu prietenii lui au fost dusi in fata indienilor care le pregateau moartea.

Printre apasi de aflau si kiwasii luati prizonieri, care fusesera rascumparati de ai lor. Capetenia lor, Tangua, nega faptul ca Old Shatterhand le luase apararea apasilor inainte de sosirea lui Winnetou.

Old Shatterhand a fost pus la o incercare: daca reusea sa treaca un rau, neatins de arma lui Inciu Ciuma, capetenia apasilor, erau eliberati atat el, cat si prietenii lui. Old Shatterhand a recurs la un viclesug: s-a prefacut ca se teme, ca e un slab inotator, dar a inotat pe sub apa si a reusit sa ajunga teafar. Apasii a trebuit sa-i elibereze pe albi si, abia acum, Winnetou a aflat cine-l eliberase si cat de mult tinea la Old Shatterhand la el.

Tangua l-a provocat pe Old Shaterhand la un duel, in urma caruia s-a ales cu ambii genunchi raniti si i-a jurat ura vesnica albului.

Winnetou si Old Shatterhand s-au facut frati de sange printr-un anumit ritual indian. Sora lui Winnetou ar fi dorit sa devina sotia lui Old Shatterhand, dar voia mai intai sa ajunga in orasele albilor pentru a se emancipa. Winnetou a inteles de la Old Shatterhand ca acesta isi va primii banii doar daca termina lucrarile. De aceea, inainte de a pleca spre orasele albilor, albii au terminat lucrarile, insotiti de Winnetou, tatal, sora acestuia si un grup de treizeci de indieni.

Intalnindu-se cu niste albi, Sam le-a divulgat faptul ca apasii vor sa ajunga in oras. Albii si-au dat seama ca indienii vor lua cu ei aur din locuri secrete si i-au urmarit. In incaierare au pierit tatal si sora lui Winnetou. Old Shatterhand l-a salvat de aceasta data pe Winnetou. Dupa multe peripetii l-a salvat si pe Sam, care necugetat, cazuse in mainile kiowasilor. Old Shatterhand si Winnetou s-au despartit pentru un timp, deoarece Winnetou pleca in cautarea lui Senter, ucigasul rudelor sale. Aventurile celor doi prieteni nu s-au terminat.

Am citit aceasta carte cu sufletul la gura si am fost impresionat de ultimele incercari ale "pieilor rosii" de a supravietui, de a le raspunde albilor care le furau pamanturile si ii ucideau fara mila.Curajul personajelor si modul de viata al vanatorilor vechiului Vest Salbatic au fost alte motive datorita carora am citit acest roman cu multa placere.

Autor: Paraschiv George

5 comentarii: