luni, 13 iunie 2011

O noapte furtunoasa
de I. L. Caragiale

„Caragiale nu a gasit, nu l-a lasat inima sa vada ridicolul in viata taranimii”, a spus Mihail Dragomirescu. Dramaturg si prozator, I.L.Caragiale a fost un observator lucid si ironic al societatii romanesti din vremea lui, un scriitor realist si moralizator.
Opera sa, „O noapte furtunoasa” ilustreaza aspecte sociale, continand conflicte si scandaluri de familie.
Comedia este specia genului dramatic care provoaca râsul prin surprinderea moravurilor, a unor tipuri de oameni sau a unor situatii neasteptate.
Caracterul dramatic al operei este evidentiat de folosirea dialogului si a monologului dramatic, precum si de prezenta indicatiilor scenice prin care se fixeaza cadrul actiunii si se evidentiaza unele dintre trasaturile specifice personajelor.
Prezenta conflictului dramatic este o alta trasatura specifica acestui gen literar. În expozitiune, autorul pune fata în fata doua grupari politice adverse: cea de la putere, condusa de Zaharia Trahanache, si cea din opozitie, reprezentata de Nae Catavencu.Schimbul de replici dintre politaiul Pristanda si prefectul Stefan Tipatescu, evidentiaza aceasta situatie.
„O scrisoare pierduta” ,una dintre cele mai cunoscute piese de teatru ale dramaturgiei romanesti ,mereu actuala. este pusa in scena in diferite conceptii regizorale.

Autor: Frincu Amalia

4 comentarii:

  1. hai sa-mi bag pula in referatu' vostru :))))) de cand sunt zaharia trahanache si nae catavencu in ,,o noapte furtunoasa'' ma? :))))))))

    RăspundețiȘtergere
  2. hai sa-mi bag pula in referatu' vostru :))))) de cand sunt zaharia trahanache si nae catavencu in ,,o noapte furtunoasa'' ma? :))))))))

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa bag pula in referatul vostru! Habar nu aveti de capul vostru ... !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa bag pula in referatul vostru! Habar nu aveti de capul vostru ... !!!

    RăspundețiȘtergere