luni, 13 iunie 2011

Mara

de Ioan Slavici

In romanul "Mara" este descrisa viata grea pe care o duce personajul principal cu acelasi nume, vaduva si saraca cu doi copii, Persida si Trica.Pentru a castiga banii necesari educatiei copiilor, ea pleaca dimineata cu sacii si cosurile pline in piete si targuri si se intoarce seara cu ele goale, iar banii ii imparte in trei ciorapi:unul pentu Persida, unul pentru Trica si unul pentru inmormantarea sa.

Pe Persida, Mara planuise s-o duca la manastire, in grija maicutei Aegidia, iar pe Trica lui Bocioaca, starostele cojocarilor, sa-i fie ucenic.Profitand de bunatatea maicutei, Mara obtine si postul de podarita de unde mai incasa niste bani de la cei ce treceau podul peste Mures.

Intr-o zi de primavara, Persida il intalneste pe Hubar Natl, fiul macelarului Hubar, care statea si privea in fata macelariei. De atunci, Natl se indragosteste de Persida,cu toate ca parintii lui nu sunt de acord.

Trica ajunse ucenic in casa lui Claici.Venite in vizita la Trica pentru a ajuta la zestrea fetei lui Claici, Persida si Mara raman la nunta, unde il intalnesc pe Natl, care se pregatea sa plece in calatoria de doi ani pentru a-si termina ucenicia.Intors cu sase luni mai devreme din calatorie pentru Persida, Natl este nevoit sa plece pentru a-si completa stagiul. Ajutati de Trica si Codreanu, Natl si Persida se casatoresc pe ascuns si pleaca la Viena. Se intorc dupa ce Persida primeste o scrisoare de la Mara.

Ajunsi acasa, iau carciuma din spatele sarariei si incep sa munceasca pentru a o face productiva, numai ca Natl este invatat de parintii lui sa faca in asa fel incat sa scape de Persida.Trica ajunge mana dreapta a lui Bocioaca si cand trebuie sa plece la razboi, Persida si Bocioca dau bani ca sa-l rascumpere, dar el tot pleaca, fiind rusinat de faptul ca mama lui este zgarcita si refuza sa-l rascumpere chiar ea.

Dupa ce se intoarce la sotul ei, Persida naste un baiat.Nasa copilului este maica Aegidia, iar parintii lui Natl vin sa-si vada nepotul.Trica se intoarce de la razboi, ranit la sold, dar schimbat. Acum este hotarat si matur. Persida se muta in casa lui Hubar, iar carciuma ii ramane lui Bandi, fiul nelegitim al lui Huber. Hubar vrea sa-l ia pe Bandi in calatorie la Viena si in timp ce discuta in carciuma, Bandi il obliga pe Huber sa recunoasca inrudirea lor si il omoara, razand isteric dupa fapta comisa.

Imi place romanul "Mara" deoarece este un roman realist. El reflecta intocmai viata unui targ transilvanean din secolul al nouasprezecelea. De asemenea, se reuseste crearea personajelor complexe.

Desi zugraveste societatea transilvaneana, este un roman care reflecta un adevar general - valabil: prejudecatile duc la aparitia conflictelor puternice.

Autor:Toma Claudiu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu