luni, 13 iunie 2011

Andrei Plesu

Andrei Gabriel Plesu, nascut pe 23 august 1948 in Bucuresti, este un scriitor si eseist român, estetician si istoric al artei. A fost ministrul Culturii si ministrul Afacerilor externe.Contrastul formal între o problematică gravă si abordarea ei relaxată, adesea ludică si de o frapantă veracitate, constituie elementul determinant al stilului său de autor.
"Zoologie" este unul dintre eseurile lui Andrei Plesu, din rubrica "Ce tara-i asta?" din volumul "Comédii la portile Orientului, Humanitas", publicat in 2005. Andrei Plesu ironizeaza prostia omeneasca si compara oamenii cu animale pentru a scoate la iveala defectele romanilor, care, din pacate, sunt din ce in ce mai numeroase. Plesu foloseste mai multe moduri prin care sa capteze atentia cititorului, cum ar fi antitezele( "ciori imaculate", "gaite sapientiale" etc). Uneori, opera lui literara tinde spre sarcasm. El ridiculizeaza toate felurile de oameni de la politicieni ("serparia soioasa, sireata si servila de prin judete pana la reptilele cu miros de preistorie: gusteri grosolani, iguane greoaie, cameleonii."), pana la oameni de rand care se cred personalitati ("Avem, sa nu uitam, tapi vizionari, ratoi plini de principii si lebede de parada").
Eseistul roman atinge o alta coarda sensibila a poporului roman, aceea a oamenilor de fatada, care in fata poporului trec drept salvatori, dar in fata conducatorului tarii sunt doar niste lingusitori ( "Un malac, obisnuit al mlastinilor politice si clasat, indeobste, la rubrica porcine ( cu mici cochetari de Saint-Bernard erotic), ii lua interviu presedintelui tarii si se schimbase, brusc, in iepuras").
Andrei Plesu aduce o noutate in literatura romana prin stilul lui ironic.

Autor: Ionica Cristian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu