luni, 13 iunie 2011

Tom Sawyer
de Mark Twain

Samuel Langhorne Clemens s-a nascut pe 30 noiembrie 1835. Cunoscut sub pseudonimul literar Mark Twain, acesta a fost un scriitor, satirist si umorist american, autorul popularelor romane "Aventurile lui Tom Sawyer", "Print si cersetor", "Aventurile lui Huckleberry Finn" si "Un yankeu la curtea regelui Arthur". Autorul american William Faulkner a scris despre Twain că a fost "părintele literaturii americane". Twain a murit în 1910 si este înmormântat la Elmira, statul New York.
Matusa Polly il pune pe Tom sa varuiasca gardul, ceea ce nu ii convine baiatului. El se gandeste la joaca, de aceea isi roaga fratele sa-l ajute, dar primeste un refuz.
Huckleberry Finn este un baiat orfan, care isi petrece majoritatea timpului Tom. Prima boacana a celor doi a fost atunci cand s-au dus in cimitir cu o pisica neagra moarta, cu care au incercat sa-si vindece negii. In acea noapte, acestia au avut parte de o intamplare ingrozitoate. Au asistat la moartea doctorului Robinson. A doua zi, toti din oras il invinuiesc pe Muff Potter de oribila intamplare, dar ei stiu adevarul.
Inspaimantati insa de criminal, cei doi aventurieri jura sa nu spuna nimanui ce au vazut in acea noapte.
Dupa cateva zile,Tom vine cu ideea ca el impreuna cu Huck si cu Joe sa se faca pirati. Cei trei aventurieri pleaca pe o insula din apropierea oraselului.
In tot acest timp, copiii sunt cautati neincetat. Toti cred ca sunt morti, asa ca duminica, matusa Polly impreuna cu mama lui Joe hotarasc sa faca o slujba.
In timpul slujbei, aventurierii isi fac aparitia.
Curand, are loc judecata lui Potter. Tom declara tot ce a vazut in noaptea aceea. Dupa declaratie, Injun Joe, adevaratul criminal, dispare si lui Tom incepe sa-i fie teama.
A trecut ceva timp de cand a fost judecat Muff , iar Tom impreuna cu Huck incep sa caute comori. Sawyer este sigur ca in case bantuite se afla comori.
Cei doi merg intr-o casa cu fantome si in pod se intalnesc cu Injun Joe, care vorbea cu un prieten de-al sau. Acestia vor sa ingroape o comoara in acea casa, dar cand vad uneltele lui Tom si ale lui Huck se razgandesc.
Becky, fata care il place pe Tom, organizeaza o excursie, in care se viziteaza si o pestera.
Tom si Becky ratacesc prin pestera timp de doua zile, intalnindu-se la tot pasul cu Injun Joe. Baiatul gaseste iesirea din pestera si toata lumea este fericita ca cei doi s-au intors.
Tatal lui Becky, pentru a fi sigur ca nimeni nu va mai intra in pestera, se hotaraste sa o inchida. Auzind acestea, Sawyer le spune tuturor ca si criminalul este in pestera, insa era prea tarziu: Injun Joe este scos din pestera mort.
Huck si Tom merg in pestera dupa comoara si devin cei mai bogati din oras.
Am ales sa citesc aceasta carte deoarece mi-a captat atentia chiar titlul. In timp ce lecturam simteam cum creste spiritul aventurierului din mine. Aceasta aventura are un continut dinamic , iar daca pierzi firul epic, nu il mai poti gasi decat intr-o comoara a celor doi prieteni.
Autor: Savu Andrei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu