joi, 9 iunie 2011

Hamlet

de William Shakespeare

William Shakespeare a fost un dramaturg si poet englez, este unul dintre marile spirite ale culturii englezesti si universale, cel mai apreciat dramaturg.

Acesta a scris comedii, tragedii, piese istorice, apartinand tuturor timpurilor. Datorita valorii exceptionale, ele au capatat de-a lungul timpului forta unor mituri literare.

Hamlet este una dintre capodoperele lui William Shakespeare. Deşi prima reprezentaţie datează din jurul anului 1600, textul tragediei a fost publicat prima dată doar în 1603.

Lui Hamlet, tânărul prinţ al Danemarcei, reîntors de la studii, i se arată într-o noapte, pe zidurile castelului Elsinor, fantoma tatălui său, care îi dezvăluie că a fost asasinat mişeleşte de către propriul său frate, actualul rege Claudius, care a împins crima până la a se căsători cu soţia celui ucis, mama lui Hamlet.
Tânărul prinţ, fire înclinată spre studii şi reflecţie, se vede brutal obligat de evenimente să acţioneze şi să-şi răzbune tatăl. El simulează nebunia, acumulează dovezile şi caută momentul prielnic răzbunării, ezitând mereu să acţioneze.
Punând nişte actori ambulanţi să joace o piesă care reconstituie împrejurările crimei, Hamlet surpirnde reacţia care îl trădează pe Claudius, dobândind astfel o nouă probă a vinăvăţiei acestuia.
Pentru a-şi îndeplini datoria sa răzbunătoare, Hamlet sacrifică dragostea pentru Ofelia, care moare încecată şi pe al cărei tată, curteanul Polonius, îl omorâse luându-l drept rege.
Laerţiu, fratele Ofeliei, îl provoacă pe Hamlet la duel, iar regele otrăveşte vârful spadei lui. Hamlet moare, nu însă înainte de a-l fi ucis pe rege, iar regina bea otravă.
Prinţul norvegian Fortinbras ocupă tronul, aducând un omagiu lui Hamlet şi reintroducând ordinea pe care atâtea crime o tulburaseră.
Consider ca Hamlet este un model moral, prezentat tuturor cu scopul de a ne determina sa devenim grijulii si sensibili, in ceea ce priveste starea persoanelor din jurul nostru.

Autor: Musat Laurentiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu