duminică, 12 iunie 2011

Romeo si Julieta
De William Shakespeare

William Shakespeare (n. 23 aprilie 1564 - d. 23 aprilie 1616) a fost un dramaturg şi poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii engleze. El este adesea numit poet naţional al Angliei şi “Poet din Avon”(“Bard of Avon”). Lucrările sale au supravieţuit, incluzând unele colaborări, alcătuite din aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, şi alte multe poezii. Piesele lui de teatru au fost traduse în fiecare limbă vorbită şi sunt jucate mai des decât cele ale oricărui alt dramaturg.
“Romeo si Julieta” este una dintre capodoperele sale. Este probabil cea mai cunoscuta poveste de dragoste din perioada Renasterii.
In aceasta carte este scrisa povestea a doi indragostiti din Verona, membri ale unor familii rivale, Capulet si Montague. Povestea lor de dragoste incepe la un bal al familiei Capulet, unde Romeo a venit deghizat pentru a nu fi recunoscut. Acolo el o intalneste pe Julieta si se indragosteste de ea pe loc. Urmeaza o scena magnifica, scena balconului, unde Romeo si Julieta isi marturisesc unul celuilalt dragostea si unde se hotarasc sa se casatoreasca, acest lucru intarind sentimental de iubire.
Din pricina unor evenimente ulterioare, Romeo este alungat din Verona iar tatal Julietei hotaraste sa o casatoreasca cu Paris. Ea, nedorind acest lucru, se duce sa cumpere o licoare care simuleaza moartea pentru patruzeci si opt de ore. Dar inainte sa o bea, ii trimite lui Romeo un bilet unde ii spune ce urmeaza sa faca. Din nefericire, biletul nu ajunge la el, iar cand se intoarce in Verona, o vede si crede ca este moarta.
Pentru ca Romeo nu suporta sentimental ca Julieta sa nu mai fie langa el, acesta se bea o otrava si moare. Dupa un timp, Julieta se trezeste si constata ca Romeo era mort. Julieta se sinucide cu pumnalul iubitului sau.
Cred ca Romeo si Julieta sunt un cuplu demn de admirat, deoarece ei ne arata ca dragostea trece peste orice. Sunt foarte curajosi, pentru ca aleg sacrificiul suprem: moartea.

Autor: Ene Daniel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu