duminică, 12 iunie 2011

Leul, vrajitoarea si dulapul

Clive Staples Lewis

"Leul, vrajitoarea si dulapul" este o carte foarte iubita, scrisa acum peste 50 de ani si citita de mai multe generatii. Aceasta este prima carte din seria "Cronicile din Narnia".

Actiunea cartii incepe in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in 1940. Copiii familiei Pevensie, Edmund, Lucy, Peter si Susan locuiesc la tara in Anglia. Ei sunt trimisi de catre parintii lor sa locuiasca in casa profesorului Digory Kirke intrucat Anglia este bombardata de catre nazisti. Profesorul Kirke este amabil si prietenos insa isi petrece majoritatea timpului inchis intr-un birou. Intre timp, copiii exploreaza camerele numeroase ale casei vechi, unele mobilate altele nu; ei se joaca de-a v-ati ascunselea pentru a uita de plictiseala. Intr-o zi, Lucy Pevensie se ascunde intr-un mare dulap, jucandu-se dea v-ati ascunselea. Ea se misca printre hainele de blana vechi si printre molii si descopera ca dulapul nu are capat. Lucy ajunge in magica lume Narnia printr-o poarta a timpului. Curioasa, fetita incepe sa se plimbe prin Narnia. Se opreste la un lampadar, unde intalneste un paun, Mr Tumnus si accepta sa intre in casa acestuia, pentru a scapa de frig.

Edmund intra dupa sora ei sa o caute, iar cand o gaseste, se intorc impreuna in casa profesorului.Cand casa profesorului este atacata cei patru copii intra in dulap, si intalnesc pe dl si dna Beaver care ii invita pe copii la cina. Castorii la spun copiilor o profetie, cum ca puterea vrajitoarei va disparea atunci cand doua fiice ale Evei si doi fii ai lui Adam vor veni la conducere. Castorii le spun ca adevaratul rege, un leu pe nume Aslan, este din nou "in miscare".

Edmund se furiseaza si pleaca la Vrajitoarea Alba, iar la castelul ei, gaseste o multime de statui. Acele statui sunt fosti inamici de-ai ei pe care i-a pietrificat. Aslan, impreuna cu cei trei copii se duc dupa Edmund ,iar cand ajung acolo, Vrajitoarea are dreptul sa il omoare pe Edmund ca fiind un tradator, dar Aslan doreste sa isi dea viata pentru Edmund. Vrajitoarea il omoara, dar acesta este readus la viata a doua zi.

O zi mai tarziu , Aslan si copiii se duc iar la castel,iar Peter si Edmund conduc armata impotriva Vrajitoarei. Vrajtoarea este infranta, iar cei patru copii sunt numiti regi si regine ale Narniei. Dupa cativa ani, copiii gasesc portalul spre lumea oamenilor, iar cand trec prin acesta, ei redevin copii.

Am citit aceasta carte cu foarte multa placere. Inca de cand am citit titlul acesteia am stiut ca va fi o carte foarte interesanta. Si asa a fost, deoarece am vrut sa aflu daca binele va invinge in aceasta carte. Un motiv pentru care am citit aceasta carte este ca imi plac foarte mult cartile stiintifico-fantastice.

Autor: Milescu Razvan

7 comentarii:

  1. Multumesc foarte mult domnule autor Mihailescu Razvam m-ati scapat de un 3-4 la romana ms mult

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, chiar mi-ati fost de mare ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult m-ati salvat de 3 !!



    RăspundețiȘtergere
  4. NU scrieti acest rezumat deoarece este foarte gresi nu exista nici un paun si un FAUN, sunt foarte multe greseli.

    RăspundețiȘtergere
  5. Omiti si gresesti detalii.. Casa prof-ului nu a fost atacata, Edmund intra a doua oara dupa Lucy ( Lucy deja fusese odata ) ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Prima carte din seria ''Cronicile din Narnia'' este ''Nepotul magicianului'', nu aceasta

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu ai scris niste momente importante ca cum il gasesc pe Aslan,mos craciun...

    RăspundețiȘtergere