duminică, 12 iunie 2011

Mircea Eliade

Lectura operelor autobiografice „Maitreyi” si „Romanul adolescentului miop” mi-a starnit dorinta de a citit si alte creatii epice ale scriitorului Mircea Eliade si m-a facut sa descopar sensul iubirii.

M-a fascinat povestea de dragoste traita de autor alaturi de fiica profesorului Dasgupta, gazda lui din India, unde Eliade petrece multi ani, studiind la Universitatea din Calcutta.

Cu placere si emotii am parcurs paginile romanului cu tema: iubirea incompatibila.

Povestea nefericita traita de cuplul de indragostiti Allan si Maitreyi, in decor exotic, imi aminteste de Romeo si Julieta din tragedia shakespeariana, citita de curand.

Drama tinerilor indragostiti din Verona, sacrificati de vrajba dintre familiile nobile, este un imn inchinat dragostei.

Asemanator este si conflictul dintre europeanul Allan si bengalezul Narendra Sen, tatal fetei, care scoate in evidenta opozitia dintre libertatea dragostei si constrangerile traditionale, incompatibibilatea sau mentalitatile diferitelor civilizatii.

Personajul principal feminin Maitreyi este un „simbol al sacrificiului in iubire”.

Citind „Romanul adolescentului miop” am aflat cat de multe sunt problemele din perioada adolescentei. Scrisa sub forma unui jurnal, cartea ilustreaza adolescent ca pe o experienta traita, adesea dureros, naratorul incercand sa-si gaseasca echilibrul interior, dezvaluind propriile stari si emotii.

Considerand ca nu toti cititiorii vor fi interesati de „durerea unui adolescent miop” neinteles, se gandeste sa-si imagineze o poveste de iubire. Naiv in dragoste, personajul-narator nu gaseste un model de fata care ar fi in stare sa patrunda in „sufletul adolescentului miop”. Nu accepta sa descrie „o eroina cunoscuta de Dinu”, prietenul lui, considerandu-se lipsit de noroc. Cu toate acestea este hotarat sa scrie romanul pentru a fi respectat de profesorii care, an de an il lasau corigent.

In anul 1988 este publicat „Romanul adolescentului miop”, in care Mircea Eliade ilustreaza propriile trairi adolescentine si intamplari din anii de liceu.

Se infatiseaza adolescenta sincera, cu toate starile sufletesti, cu diversitate de probleme si curiozitati, cu tulburari erotice si nesiguranta varstei.

Romanul-jurnal cuprinde trei parti, alcatuite din capitole cu titluri sugestive pentru continutul lor.

Exigenta doamnei profesoare Ioana Dumitrescu, privind lectura suplimentara, m-a determinat sa devin un adolescent pasionat de lectura.

Autor: Onofrei Vlad

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu