marți, 14 iunie 2011

Era mai bine inainte...
de Andrei Plesu

Multi dintre romanii care au trait inainte de '89 au
obiceiul de a spune ca " era mai bine inainte".
De ce?
- pentru ca aveau un loc de muunca , locuinta , nu mureau
de foame, era mai multa siguranta.
- pentru ca diferntele sociale disparusera prin colectivizare
( nu mai aveai dreptul la proprietate , totul era al statului)
- un om neinstruit , fara cunostinte , fatra scoala avea un
castig apropiat de cel al unui om instruit , educat cu o cultura
generela bine dezvoltata.
De multe ori cei din patura sociala a proletariatului obisnuiesc a spune ca "era mai bine inainte...", dar si cei saraci.
Parerea mea este ca , in scoala nu ni se arata si partea dictaturii ceausiste. Trebuie stiut faptul ca Ceausescu a evitat pierderea de vieti omenesti prin neintervenirea in Razboiul din Cehoslovacia (anii 60) , trebuie stiut faptul ca Ceausescu era singurul conducator din Pactul de la Varsovia care mentinea legaturi cu S.U.A, China si Israel. In scoli nu ne invata nimeni ca pana in anul 1982 Ceausescu a avut un suport social enorm prin puterea oferita proletariatului si taranilor saraci , care reprezentau si inca reprezinta grosul populatiei Romaniei.
Nu sunt un adept al comunismului, dar sustin ca din aceasta perioada neagra a poporului roman putem vedea si lucrurile bune. Oricum comunismul a avut mai multe parti rele decat bune din pricina teroririi psihice provocate de securitate , de nevoia de cult al personalitatii a "carmaciului" si din pricina ororilor pe care le-a suferit cultura romaneasca in acele vremuri in care Moscova ne considera o mare turma de berbeci.
Autor: Dinca Valeriu Stefan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu