luni, 13 iunie 2011

Hamlet
de William Shakespeare

In opinia mea, tragedia “Hamlet”, de William Shakspeare este cu adevarat o arta. Este prezentata povestea unui tanar print, care doreste sa-si razbune cu orice pret tatal:

"Graieste-n chipul cel mai nefiresc:
Actorii acestia vor juca in fata lui unchi-meu o piesa foarte-asemeni
Cu moartea tatii si atunci ce drum s-apuc?
Stafia se poate sa fi fost doar Necuratul
Si Necuratul intotdeauna poate
Sa-si dea un chip aromitor" ;

"Am alt temei,mai sigur: piesa-i lat
In care pot pe rege sa-l inhat".

El hotaraste sa se razbune, chiar daca aceasta inseamna sa-si sacrifice dragostea si propria viata. Personajul principal,Hamlet este un erou, un simbol al dreptatii si al cinstei.
Hamlet asteapta misterioasa fantoma de care auzise de la prietenii sai. Aceasta isi face aparitia si ii marturiseste fiului sau ca moartea sa nu a fost una naturala, asa cum se crede, ci a fost asasinat chiar de fratele sau, actualul rege al Danemarcei – Claudius. Auzind acestea, Hamlet jura sa-si razbune tatal. El creeaza o piesa de teatru pentru a-l demasca pe rege. In momentul in care apare scena otravirii regale, Claudius, cuprins de remuscari, ordona incetarea piesei de teatru.
In lupta cu fiul lui Polonius (cancelarul si ajutorul regelui in complotul impotriva printului), cel pe care Hamlet il omorase, Laertes moare.
De asemenea, regele este omorat de Hamlet, iar regina bea, neintentionat, din otrava destinata fiului sau.
Hamlet moare ranit, dar fericit ca si-a razbunat tatal.
Fortinbras se apropie victorios de palat si, vazand macelul din castel, printul norvegian il inmormanteaza pe Hamlet ca pe un erou.
Consider, asadar, ca este o poveste frumoasa, cu un final trist, dar care surprinde dragostea adevarata tata-fiu, Hamlet reusind sa-si razbune tatal, trecand peste oricine ii sta in cale si ajungand chiar sa-si sacrifice viata.

Autor: Dinu Raluca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu