duminică, 12 iunie 2011

Elevul Dima dintr-a şaptea

de Mihail Drumeş

Mihail Drumeş, romancier român din perioada interbelică, s-a născut în 1901, pe 26 noiembrie, în Iugoslavia, iar printre romanele sale de succes se numără ’’Invitaţia la vals’’(1937), ’’Scrisoare de dragoste’’(1938) şi ,,Elevul Dima dintr-a şaptea’’(1946).

M-a impresionat romanul acesta deoarece toţi elevii, adolescenţii se pot identifica in personajele lui Drumeş, în întâmplările petrecute în roman. Această calitate face ,,Elevul Dima dintr-a şaptea’’ o carte remarcabilă, care ocupă un loc special pentru mine în bibliotecă.

Personajul principal, Grigore Dima, este un adolescent de 17 ani, care şi-a petrecut copilăria călătorind în Franţa şi Anglia din pricina tatălui său, care este ministru. El este emoţionat deoarece, în clasa a VII-a, va merge pentru prima dată într-o şcoală publică.

Stând cu chirie la văduva italiancă Dona Bianca, Grig o întâlneşte pe fiica acesteia, Charlotte, printr-o întâmplare stânjenitoare: o surprinde pe aceasta când se schimba: ,,rămân îngheţat în prag: o fată înaltă şi subţire, într-o cămăşuţă roz...se îmbracă pesemne.’’ Din cauză că nu ştie ce înseamnă dragostea şi simptomele ei, Grig îşi face un carnet de notiţe şi pretinde că iubita lui este soprana Alina Barbu, care îl iubeşte profund.

La şcoală, după ce a fost acceptat de colegi, Grig le învaţă poreclele: Magotu, cel mai bun prieten al lui, Tarzan, Basu, Rogvaiv, Esculap, Domison, Ploşniţă si alţii. Deşi Dima este mai bogat decat ceilalţi, el este generos şi se integrează rapid.

Aventura începe atunci când Dima propune colegilor o expediţie pe Dunăre, care, atunci când el descoperă o veche hartă a unei comori din Pacific, ia proporţii, iar Dima devine conducătorul arpetiştilor (A.R.P.E.T=Asociaţia Română pentru Expediţia Transoceanică), care numără 1000 de elevi, ce trebuie să respecte reguli si să strângă bani pentru călătoria ce va avea loc dupa sfârşitul liceului.

Relaţia lui Grig cu Lotte evoluează, deşi sunt neştiutori şi fac greşeli unul faţă de altul.

Citind cartea lui Charles Fourier, Dima doreşte să îndeplinească viziunea utopică a autorului, înfiinţând o falangă pe insula necunoscută din Pacific, doreşte să se însoare cu aşa-numitele amazoane, iar comunitatea să se numească ,,Grigorida’’. Comoara nu mai este importantă, ci doar organizarea unui paradis.

Planurile arpetiştilor se sting odată cu dragostea lui Cătălin Şoimaru, poetul grupului, îndrăgostit de o directoare adulterină. El se spânzură şi îi încredinţează lui Dima ultima lui rugăminte, de a-i spune directoarei sentimentele sale.

Basu, colegul lui Dima, intră într-un conflict cu violentul profesor de istorie Attila, iar Dima, din cauza revoltei incepute de el si arpetişti, este eliminat din toate şcolile statului. Pleacă la Bucureşti, unde este urmat de către Lotte, şi îl ameninţă pe ministru că se va sinucide dacă nu i se va face dreptate. În noaptea de 1 Decembrie, el termină o broşură intitulată ,,Acuz!’’ şi, împreună cu Lotte, se sinucide. Cei doi sunt însă salvaţi de Basu, iar tatăl lui Dima ascunde adevarul, că amândoi au supravieţuit, celor doi indrăgostiţi.

După 15 ani, Dima, inginer în Londra, se întoarce în Craiova, află ce s-a întâmplat, o revede pe Ioana, fosta lui vecină de lângă casa părintească, căreia îi promite că o să-şi respecte promisiunea de a se căsători cu ea şi află adevărul despre Lotte. Dar este prea târziu, deoarece ea are deja trei copii si, deşi spune ,,pe tine te voi iubi întotdeauna’’, nu poate să reclădească trecutul.

Personajele lui Drumeş demonstrează faptul că un adolescent poate face orice cu puterea visului, luptându-se chiar cu societatea pentru dreptatea lui.

Arpetiştii, în frunte cu Grig Dima, sunt, cu adevărat, nişte eroi ai adolescenţei.


Elev: Dumitru Mădălina-Elena

Un comentariu: