marți, 14 iunie 2011

Era mai bine inainte...
de Andrei Plesu

Multi dintre romanii care au trait inainte de '89 au
obiceiul de a spune ca " era mai bine inainte".
De ce?
- pentru ca aveau un loc de muunca , locuinta , nu mureau
de foame, era mai multa siguranta.
- pentru ca diferntele sociale disparusera prin colectivizare
( nu mai aveai dreptul la proprietate , totul era al statului)
- un om neinstruit , fara cunostinte , fatra scoala avea un
castig apropiat de cel al unui om instruit , educat cu o cultura
generela bine dezvoltata.
De multe ori cei din patura sociala a proletariatului obisnuiesc a spune ca "era mai bine inainte...", dar si cei saraci.
Parerea mea este ca , in scoala nu ni se arata si partea dictaturii ceausiste. Trebuie stiut faptul ca Ceausescu a evitat pierderea de vieti omenesti prin neintervenirea in Razboiul din Cehoslovacia (anii 60) , trebuie stiut faptul ca Ceausescu era singurul conducator din Pactul de la Varsovia care mentinea legaturi cu S.U.A, China si Israel. In scoli nu ne invata nimeni ca pana in anul 1982 Ceausescu a avut un suport social enorm prin puterea oferita proletariatului si taranilor saraci , care reprezentau si inca reprezinta grosul populatiei Romaniei.
Nu sunt un adept al comunismului, dar sustin ca din aceasta perioada neagra a poporului roman putem vedea si lucrurile bune. Oricum comunismul a avut mai multe parti rele decat bune din pricina teroririi psihice provocate de securitate , de nevoia de cult al personalitatii a "carmaciului" si din pricina ororilor pe care le-a suferit cultura romaneasca in acele vremuri in care Moscova ne considera o mare turma de berbeci.
Autor: Dinca Valeriu Stefan

Romeo si Julieta

William Shakespeare

“Romeo si Julieta” este, poate, cea mai cunoscuta tragedie scrisa pana in zilele noastre. Aceasta prezinta povestea iubirii interzise dintre copiii a doua familii rivale din Verona, Italia.

Atat drama pe care o traiesc cei doi tineri, cat si sfarsitul lor tragic, sunt rezultatul curajului si ambitiei lor nemarginite de a schimba o “traditie” de sute de ani si de a fi fericiti, in ciuda tuturor piedicilor pe care familia si societatea acelor vremuri le-au impus. Toate acestea au facut ca fericirea la care cei doi sperau sa devina un lucru imposibil de realizat. Din pacate, dorinta puternica a lui Romeo si a Julietei s-a indeplinit numai dupa moartea acestora.

In opinia mea, sfarsitul dureros al celor doi tineri este elementul care face aceasta poveste atat de impresionanta, prin faptul ca modul de a gandi si conceptiile familiilor Montague si Capulet s-au schimbat radical odata cu moartea propriilor copii. Acesta opera literara trezeste un sentiment de regret in inima oricarui cititor, deoarece demonstreaza faptul ca ura pe care fiinta umana o poate simti este nemarginita, iar rezultatul ei este unul cutremurator. Prin opera dramatica “Romeo si Julieta”, William Shakespeare subliniaza un aspect etern al societatii: ura si principiile neclintite ale oamenilor.

Autor: Toncu Andreea

luni, 13 iunie 2011

Hamlet
de William Shakespeare

In opinia mea, tragedia “Hamlet”, de William Shakspeare este cu adevarat o arta. Este prezentata povestea unui tanar print, care doreste sa-si razbune cu orice pret tatal:

"Graieste-n chipul cel mai nefiresc:
Actorii acestia vor juca in fata lui unchi-meu o piesa foarte-asemeni
Cu moartea tatii si atunci ce drum s-apuc?
Stafia se poate sa fi fost doar Necuratul
Si Necuratul intotdeauna poate
Sa-si dea un chip aromitor" ;

"Am alt temei,mai sigur: piesa-i lat
In care pot pe rege sa-l inhat".

El hotaraste sa se razbune, chiar daca aceasta inseamna sa-si sacrifice dragostea si propria viata. Personajul principal,Hamlet este un erou, un simbol al dreptatii si al cinstei.
Hamlet asteapta misterioasa fantoma de care auzise de la prietenii sai. Aceasta isi face aparitia si ii marturiseste fiului sau ca moartea sa nu a fost una naturala, asa cum se crede, ci a fost asasinat chiar de fratele sau, actualul rege al Danemarcei – Claudius. Auzind acestea, Hamlet jura sa-si razbune tatal. El creeaza o piesa de teatru pentru a-l demasca pe rege. In momentul in care apare scena otravirii regale, Claudius, cuprins de remuscari, ordona incetarea piesei de teatru.
In lupta cu fiul lui Polonius (cancelarul si ajutorul regelui in complotul impotriva printului), cel pe care Hamlet il omorase, Laertes moare.
De asemenea, regele este omorat de Hamlet, iar regina bea, neintentionat, din otrava destinata fiului sau.
Hamlet moare ranit, dar fericit ca si-a razbunat tatal.
Fortinbras se apropie victorios de palat si, vazand macelul din castel, printul norvegian il inmormanteaza pe Hamlet ca pe un erou.
Consider, asadar, ca este o poveste frumoasa, cu un final trist, dar care surprinde dragostea adevarata tata-fiu, Hamlet reusind sa-si razbune tatal, trecand peste oricine ii sta in cale si ajungand chiar sa-si sacrifice viata.

Autor: Dinu Raluca
Tom Sawyer
de Mark Twain

Samuel Langhorne Clemens s-a nascut pe 30 noiembrie 1835. Cunoscut sub pseudonimul literar Mark Twain, acesta a fost un scriitor, satirist si umorist american, autorul popularelor romane "Aventurile lui Tom Sawyer", "Print si cersetor", "Aventurile lui Huckleberry Finn" si "Un yankeu la curtea regelui Arthur". Autorul american William Faulkner a scris despre Twain că a fost "părintele literaturii americane". Twain a murit în 1910 si este înmormântat la Elmira, statul New York.
Matusa Polly il pune pe Tom sa varuiasca gardul, ceea ce nu ii convine baiatului. El se gandeste la joaca, de aceea isi roaga fratele sa-l ajute, dar primeste un refuz.
Huckleberry Finn este un baiat orfan, care isi petrece majoritatea timpului Tom. Prima boacana a celor doi a fost atunci cand s-au dus in cimitir cu o pisica neagra moarta, cu care au incercat sa-si vindece negii. In acea noapte, acestia au avut parte de o intamplare ingrozitoate. Au asistat la moartea doctorului Robinson. A doua zi, toti din oras il invinuiesc pe Muff Potter de oribila intamplare, dar ei stiu adevarul.
Inspaimantati insa de criminal, cei doi aventurieri jura sa nu spuna nimanui ce au vazut in acea noapte.
Dupa cateva zile,Tom vine cu ideea ca el impreuna cu Huck si cu Joe sa se faca pirati. Cei trei aventurieri pleaca pe o insula din apropierea oraselului.
In tot acest timp, copiii sunt cautati neincetat. Toti cred ca sunt morti, asa ca duminica, matusa Polly impreuna cu mama lui Joe hotarasc sa faca o slujba.
In timpul slujbei, aventurierii isi fac aparitia.
Curand, are loc judecata lui Potter. Tom declara tot ce a vazut in noaptea aceea. Dupa declaratie, Injun Joe, adevaratul criminal, dispare si lui Tom incepe sa-i fie teama.
A trecut ceva timp de cand a fost judecat Muff , iar Tom impreuna cu Huck incep sa caute comori. Sawyer este sigur ca in case bantuite se afla comori.
Cei doi merg intr-o casa cu fantome si in pod se intalnesc cu Injun Joe, care vorbea cu un prieten de-al sau. Acestia vor sa ingroape o comoara in acea casa, dar cand vad uneltele lui Tom si ale lui Huck se razgandesc.
Becky, fata care il place pe Tom, organizeaza o excursie, in care se viziteaza si o pestera.
Tom si Becky ratacesc prin pestera timp de doua zile, intalnindu-se la tot pasul cu Injun Joe. Baiatul gaseste iesirea din pestera si toata lumea este fericita ca cei doi s-au intors.
Tatal lui Becky, pentru a fi sigur ca nimeni nu va mai intra in pestera, se hotaraste sa o inchida. Auzind acestea, Sawyer le spune tuturor ca si criminalul este in pestera, insa era prea tarziu: Injun Joe este scos din pestera mort.
Huck si Tom merg in pestera dupa comoara si devin cei mai bogati din oras.
Am ales sa citesc aceasta carte deoarece mi-a captat atentia chiar titlul. In timp ce lecturam simteam cum creste spiritul aventurierului din mine. Aceasta aventura are un continut dinamic , iar daca pierzi firul epic, nu il mai poti gasi decat intr-o comoara a celor doi prieteni.
Autor: Savu Andrei
Capitan la 15 ani
de Jules Verne

Jules Verne s-a nascut la Nantes in 8 februarie 1828. A debutat pentru prima oara in literatura in 1848.Cele mai importante opera ale sale au fost ,,Capitan la 15 ani”;,, 20 000 de leghe sub mari”; ,, Ocolul pamantului in 80 de zile”.
Opera ,,Capitan la 15 ani” a fost publicata in 1878 si este o carte frumoasa, in care termenii stiintifici se imbina cu valoarea morala a aventurii, a curajului si a solidaritatii umane.
Dick Sand, un tanar de numai 15 ani, devine capitanul unui vas dupa ce intreg echipajul, cu exceptia bucatarului Negoro si a catorva pasageri, mor in incercarea de a ucide o balena. Totul pare impotriva lui cand soarta, condusa de planurile crude ale lui Negoro, conduce vasul pe o ruta total gresita. Initial, Dick Sand credea ca merge spre America, dar inchipuiti-va groaza lui cand nimereste in Africa bastinasilor si mai ales in perioada comertului cu negri. Supus multor incercari si aproape sugrumat de dorinta de a-si salva micul echipaj improvizat, tanarul se vede silit sa infrunte realitatea.
M-a impresionat foarte mult aceasta carte si v-o recomand cu cea mai mare placere! Incercati sa patrundeti in lumea lui Dick Sand si porniti in aceastea aventura!
Voi ce ati face cand realitatea s-ar dovedi impotriva?

Autor: Cosac Alex

Mara

de Ioan Slavici

In romanul "Mara" este descrisa viata grea pe care o duce personajul principal cu acelasi nume, vaduva si saraca cu doi copii, Persida si Trica.Pentru a castiga banii necesari educatiei copiilor, ea pleaca dimineata cu sacii si cosurile pline in piete si targuri si se intoarce seara cu ele goale, iar banii ii imparte in trei ciorapi:unul pentu Persida, unul pentru Trica si unul pentru inmormantarea sa.

Pe Persida, Mara planuise s-o duca la manastire, in grija maicutei Aegidia, iar pe Trica lui Bocioaca, starostele cojocarilor, sa-i fie ucenic.Profitand de bunatatea maicutei, Mara obtine si postul de podarita de unde mai incasa niste bani de la cei ce treceau podul peste Mures.

Intr-o zi de primavara, Persida il intalneste pe Hubar Natl, fiul macelarului Hubar, care statea si privea in fata macelariei. De atunci, Natl se indragosteste de Persida,cu toate ca parintii lui nu sunt de acord.

Trica ajunse ucenic in casa lui Claici.Venite in vizita la Trica pentru a ajuta la zestrea fetei lui Claici, Persida si Mara raman la nunta, unde il intalnesc pe Natl, care se pregatea sa plece in calatoria de doi ani pentru a-si termina ucenicia.Intors cu sase luni mai devreme din calatorie pentru Persida, Natl este nevoit sa plece pentru a-si completa stagiul. Ajutati de Trica si Codreanu, Natl si Persida se casatoresc pe ascuns si pleaca la Viena. Se intorc dupa ce Persida primeste o scrisoare de la Mara.

Ajunsi acasa, iau carciuma din spatele sarariei si incep sa munceasca pentru a o face productiva, numai ca Natl este invatat de parintii lui sa faca in asa fel incat sa scape de Persida.Trica ajunge mana dreapta a lui Bocioaca si cand trebuie sa plece la razboi, Persida si Bocioca dau bani ca sa-l rascumpere, dar el tot pleaca, fiind rusinat de faptul ca mama lui este zgarcita si refuza sa-l rascumpere chiar ea.

Dupa ce se intoarce la sotul ei, Persida naste un baiat.Nasa copilului este maica Aegidia, iar parintii lui Natl vin sa-si vada nepotul.Trica se intoarce de la razboi, ranit la sold, dar schimbat. Acum este hotarat si matur. Persida se muta in casa lui Hubar, iar carciuma ii ramane lui Bandi, fiul nelegitim al lui Huber. Hubar vrea sa-l ia pe Bandi in calatorie la Viena si in timp ce discuta in carciuma, Bandi il obliga pe Huber sa recunoasca inrudirea lor si il omoara, razand isteric dupa fapta comisa.

Imi place romanul "Mara" deoarece este un roman realist. El reflecta intocmai viata unui targ transilvanean din secolul al nouasprezecelea. De asemenea, se reuseste crearea personajelor complexe.

Desi zugraveste societatea transilvaneana, este un roman care reflecta un adevar general - valabil: prejudecatile duc la aparitia conflictelor puternice.

Autor:Toma Claudiu


Singur pe lume

de Hector Malot

De opt ani, Remi traieste la buna mama Barberin la Chavarron, in masivul central, dar atunci cand sotul acesteia, Jerome, zidar la Paris, revine acasa ranit (in urma unui accident) si ruinat, copilul afla ca mama Barberin nu este mama sa adevarata si ca, de fapt, este un copil abandonat. Ca sa supravietuiasca, Barberin (Jerome) va vinde mai intai vaca Roussette si apoi il inchiriaza pe Remi pentru 40 de franci unei trupe de actori ambulanti, conduse de un anume Vitalis.

Remi se trezeste singur cu animalele si este invitat de doamna Mulligan si de fiul sau paralizat, Arthur, un tanar englez bolnav, care calatoreste cu mama sa la bordul Lebedei, o ambarcatiune amenajata pentru croaziere.

Lui Remi i-ar placea sa ramana cu ei, dar cele doua luni au trecut si Vitalis isi reia drumul cu trupa sa. In timpul unei furtuni de zapada, doi dintre caini sunt ucisi de lupi si maimuta moare.

In drum, el o il intalneste pe Mattia, la ingrozitorul Garrofoli - hot de copii si sef al unei bande de falsi infirmi.

Apoi, la Paris, Vitalis moare de frig si Remi este primit la un gradinar din Gentilly, care are doi baieti si doua fete, dintre care una, Lise, este muta. Remi se indragosteste de Lise, care sta la capataiul lui mai multe zile, in timpul unei congestii pulmonare. Remi si Capi raman la gradinar pana cand acesta este inchis. Fratii si surorile sunt separati.

Trezindu-se singuri, Remi si Capi trebuie sa-si castige existenta si-si reiau meseria de actori ambulanti.


Ca sa supravietuiasca, Remi merge sa-l viziteze pe unul din fratii Lisei si il inlocuieste ca miner. Intr-o zi mina este inundata, dar Remi si alti cativa gasesc o punga cu aer si supravietuiesc sub pamant paisprezece zile. In cele din urma sunt salvati.

Remi si Mattia cumpara o vaca pentru mama Barberin si aceasta ii povesteste lui Remi ca un barbat a venit sa-l caute pentru a-l duce la adevarata sa familie. Remi, Mattia si Capi pleaca atunci la Paris pentru a-l cauta pe Barberin, dar acesta este mort si cei doi copii si cainele trebuie sa plece in Anglia.


Aici, sunt dati familiei Driscoll, care pretind a fi parintii lui Remi, dar care, de fapt, sunt niste tainuitori. Remi, Mattia si Capi raman la ei pana in ziua cand Mattia aude o discutie intre dl Driscoll si unchiul lui Arthur Mulligan, dl James Mulligan. Acesta din urma vrea sa-l ucida pe Arthur pentru a putea fi el mostenitorul familiei.

Dupa ce este aruncat in inchisoare pe nedrept, Remi fuge cu un vapor in Franta impreuna cu Mattia si Capi. Apoi, strabatand toate fluviile in cautarea dnei Mulligan si a lui Arthur, ei ii regasesc in Elvetia impreuna cu Lise, care isi recapatase graiul.

Doamna Mulligan ii destainuie lui Remi ca este fiul ei. Luat chiar de la nastere de langa mama sa, lady Mulligan, de unchiul sau, James Mulligan, care dorea mostenirea fratelui sau mort, Remi a fost dat lui Jeroboam Driscoll, care fusese platit sa-l faca sa dispara. Dar Driscoll l-a incredintat pe Remi cuplului Barberin.

Aceasta carte a trezit multe sentimente in sufletul meu, facandu-ma sa-mi regasesc pasiunea pentru citit. O recomand tuturor cititorilor inraiti.

Autor: Brinzoi Andrei
O noapte furtunoasa
de I. L. Caragiale

„Caragiale nu a gasit, nu l-a lasat inima sa vada ridicolul in viata taranimii”, a spus Mihail Dragomirescu. Dramaturg si prozator, I.L.Caragiale a fost un observator lucid si ironic al societatii romanesti din vremea lui, un scriitor realist si moralizator.
Opera sa, „O noapte furtunoasa” ilustreaza aspecte sociale, continand conflicte si scandaluri de familie.
Comedia este specia genului dramatic care provoaca râsul prin surprinderea moravurilor, a unor tipuri de oameni sau a unor situatii neasteptate.
Caracterul dramatic al operei este evidentiat de folosirea dialogului si a monologului dramatic, precum si de prezenta indicatiilor scenice prin care se fixeaza cadrul actiunii si se evidentiaza unele dintre trasaturile specifice personajelor.
Prezenta conflictului dramatic este o alta trasatura specifica acestui gen literar. În expozitiune, autorul pune fata în fata doua grupari politice adverse: cea de la putere, condusa de Zaharia Trahanache, si cea din opozitie, reprezentata de Nae Catavencu.Schimbul de replici dintre politaiul Pristanda si prefectul Stefan Tipatescu, evidentiaza aceasta situatie.
„O scrisoare pierduta” ,una dintre cele mai cunoscute piese de teatru ale dramaturgiei romanesti ,mereu actuala. este pusa in scena in diferite conceptii regizorale.

Autor: Frincu Amalia

Andrei Plesu

Andrei Gabriel Plesu, nascut pe 23 august 1948 in Bucuresti, este un scriitor si eseist român, estetician si istoric al artei. A fost ministrul Culturii si ministrul Afacerilor externe.Contrastul formal între o problematică gravă si abordarea ei relaxată, adesea ludică si de o frapantă veracitate, constituie elementul determinant al stilului său de autor.
"Zoologie" este unul dintre eseurile lui Andrei Plesu, din rubrica "Ce tara-i asta?" din volumul "Comédii la portile Orientului, Humanitas", publicat in 2005. Andrei Plesu ironizeaza prostia omeneasca si compara oamenii cu animale pentru a scoate la iveala defectele romanilor, care, din pacate, sunt din ce in ce mai numeroase. Plesu foloseste mai multe moduri prin care sa capteze atentia cititorului, cum ar fi antitezele( "ciori imaculate", "gaite sapientiale" etc). Uneori, opera lui literara tinde spre sarcasm. El ridiculizeaza toate felurile de oameni de la politicieni ("serparia soioasa, sireata si servila de prin judete pana la reptilele cu miros de preistorie: gusteri grosolani, iguane greoaie, cameleonii."), pana la oameni de rand care se cred personalitati ("Avem, sa nu uitam, tapi vizionari, ratoi plini de principii si lebede de parada").
Eseistul roman atinge o alta coarda sensibila a poporului roman, aceea a oamenilor de fatada, care in fata poporului trec drept salvatori, dar in fata conducatorului tarii sunt doar niste lingusitori ( "Un malac, obisnuit al mlastinilor politice si clasat, indeobste, la rubrica porcine ( cu mici cochetari de Saint-Bernard erotic), ii lua interviu presedintelui tarii si se schimbase, brusc, in iepuras").
Andrei Plesu aduce o noutate in literatura romana prin stilul lui ironic.

Autor: Ionica Cristian
Jurnalul lui Cathy
de S. Steward si J. Weisman

În prima saptămână de la apariţie, în Octombrie 2006, în Statele Unite, s-au vândut în jur de 120.000 de exemplare, devenind bestseller-ul New York Times. De asemenea,a fost publicată în peste 10 ţări, inclusiv în Marea Britanie, unde s-a bucurat de acelaşi succes, stârnind interesul şi entuziasmul cititorului.
S. Steward si J. Weisman au deschis o breşă în lumea editorială cu volumul interactiv „Jurnalul lui Cathy“, apariţie care a generat chiar şi un site de discuţii, accesat de adolescenţi şi adulţi deopotrivă.
„Cartea“ de S. Steward si J. Weisman, ilustratã de Cathy Briggs şi apãrutã la Editura Erc Press , e de la un capãt la altul o colecţie de însemnãri alerte, cu o poveste care se completeazã din mers şi personaje cu replici tãioase şi preferinţe bifate de tinerii de azi .
Poate cã nu vrei s-o reciteşti, dar pe care cu sigurantã o citeşti fãrã senzaţia cã rãspunzi la impostura unui autor care speculeazã, cu buna ştiinţã şi antrenament, clişee şi trucuri facile.
Formula împrumutatã din clasicele oracole, pline de înflorituri în peniţã şi lipituri care sã ascundã evidente greu de rostit, e cea pe care au intuit-o cei doi americani. Succesul pe care l-au declanşat în SUA nu acoperã o imposturã, ci, dimpotrivã, o intuiţie a nevoii de joc şi implicare, cârlige,cu foarte multe şanse sã aducã înspre carte adolescenţi crescuţi în faţa calculatorului.
Jurnalul adolescentei din San Francisco, Cathy, are 142 de file, un plic cu anexe, care cuprinde schiţe de portrete, un certificat de căsătorie şi unul de deces, un bileţel de amor cu un sărut amprentat, toate reprezentând câte o piesă din puzzle-ul misterului.
Cathy e o tânãrã de 17 ani care învaţã într-un liceu din California, locuieşte cu mama ei şi are un talent rar la desen. Mai are o bunã prietenã, Emma, pe jumãtate chinezoaicã, un iubit dubios, Victor, asociat cu tot felul de personaje bizare din Cartierul Chinezesc şi cu cercetãri secrete la un institut de biologie.
Cathy îşi notează aventurile în jurnal şi aproape fiecare pagină este schiţată cu ilustraţii şi mâzgaleli ale acesteia .
Lucrurile se complică în momentul în care colega lui Victor e găsită moartă şi Cathy, la rândul ei, primeşte semnale că va avea aceeaşi soartă dacă se va încăpătîna să rămână în preajma lui .
Barbatul, care-şi atrage tot ce poate fi mai atroce în materie de suspiciuni, e inconjurat de secrete, iar comportamentul faţã de tânãra îndrãgostitã nu face decât sã le întreţinã.
Jocul de-a atracţia şi rezerva pierde orice urmã de haz în momentul în care bãrbatul pur şi simplu o respinge fãrã explicaţii, lãsându-i în schimb suficiente indicii pentru afecţiunea pe care încâ i-o poartã. Deşi sfatuita de Emma sã se retragã, fata se infiltreazã în casa lui Victor, unde dã peste probe din biografia acestuia care o deruteazã şi mai mult: fotografii sepia lângã o femeie care pare soţia lui, însoţitã de o fetiţã, scrisori şi acte vechi de familie. Mai mult, un tablou de Chagall, mobilã de lux şi utilitãţile venite dintr-un viitor al tehnologiei de vârf,fac nota discordantã cu ceea ce ar trebui sã fie standardul de viaţã al unui cercetãtor de 20 şi ceva de ani.
Intrigatã de ultimele descoperiri, dar şi de comportamentul suspect al lui Victor, Cathy începe o investigaţie pe cont propriu, ajutatã de pe margine de prietena ei de nãdejde, care ar putea sã concureze cu şanse mari la o bazã de date despre genetica şi tehnologia comunicaţiilor.
Conversaţii pe Yahoo! Messenger, text întrerupt de notaţii fãcute cu pixul, desene şi schiţe sau portrete complete, inclusiv crochiuri care însoţesc descrierile vestimentare ale personajelor, toate aceste intervenţii grafice împânzesc povestea, vin cu explicaţii care sã umple lacunele narative şi dau cãrţii un aer credibil de jurnal sau oracol tipic adolescentin.
Finalul prozei deschide alte piste, iar misterul pe care autorii au pariat consistent poate sã susţinã continuarea poveştii într-un nou volum, care e programat sã aparã în curând.
Ce au speculat cei doi e nevoia adolescenţilor de secrete şi de micile probe care sã le documenteze „marile drame“ ale vieţii de licean: biletele, şerveţele pãtate cu ruj, bucaţi de fotografii, decupaje din ziare sau meniuri şterpelite din restaurant.


Autor: Vasilica Beatrice

duminică, 12 iunie 2011

Leul, vrajitoarea si dulapul

Clive Staples Lewis

"Leul, vrajitoarea si dulapul" este o carte foarte iubita, scrisa acum peste 50 de ani si citita de mai multe generatii. Aceasta este prima carte din seria "Cronicile din Narnia".

Actiunea cartii incepe in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in 1940. Copiii familiei Pevensie, Edmund, Lucy, Peter si Susan locuiesc la tara in Anglia. Ei sunt trimisi de catre parintii lor sa locuiasca in casa profesorului Digory Kirke intrucat Anglia este bombardata de catre nazisti. Profesorul Kirke este amabil si prietenos insa isi petrece majoritatea timpului inchis intr-un birou. Intre timp, copiii exploreaza camerele numeroase ale casei vechi, unele mobilate altele nu; ei se joaca de-a v-ati ascunselea pentru a uita de plictiseala. Intr-o zi, Lucy Pevensie se ascunde intr-un mare dulap, jucandu-se dea v-ati ascunselea. Ea se misca printre hainele de blana vechi si printre molii si descopera ca dulapul nu are capat. Lucy ajunge in magica lume Narnia printr-o poarta a timpului. Curioasa, fetita incepe sa se plimbe prin Narnia. Se opreste la un lampadar, unde intalneste un paun, Mr Tumnus si accepta sa intre in casa acestuia, pentru a scapa de frig.

Edmund intra dupa sora ei sa o caute, iar cand o gaseste, se intorc impreuna in casa profesorului.Cand casa profesorului este atacata cei patru copii intra in dulap, si intalnesc pe dl si dna Beaver care ii invita pe copii la cina. Castorii la spun copiilor o profetie, cum ca puterea vrajitoarei va disparea atunci cand doua fiice ale Evei si doi fii ai lui Adam vor veni la conducere. Castorii le spun ca adevaratul rege, un leu pe nume Aslan, este din nou "in miscare".

Edmund se furiseaza si pleaca la Vrajitoarea Alba, iar la castelul ei, gaseste o multime de statui. Acele statui sunt fosti inamici de-ai ei pe care i-a pietrificat. Aslan, impreuna cu cei trei copii se duc dupa Edmund ,iar cand ajung acolo, Vrajitoarea are dreptul sa il omoare pe Edmund ca fiind un tradator, dar Aslan doreste sa isi dea viata pentru Edmund. Vrajitoarea il omoara, dar acesta este readus la viata a doua zi.

O zi mai tarziu , Aslan si copiii se duc iar la castel,iar Peter si Edmund conduc armata impotriva Vrajitoarei. Vrajtoarea este infranta, iar cei patru copii sunt numiti regi si regine ale Narniei. Dupa cativa ani, copiii gasesc portalul spre lumea oamenilor, iar cand trec prin acesta, ei redevin copii.

Am citit aceasta carte cu foarte multa placere. Inca de cand am citit titlul acesteia am stiut ca va fi o carte foarte interesanta. Si asa a fost, deoarece am vrut sa aflu daca binele va invinge in aceasta carte. Un motiv pentru care am citit aceasta carte este ca imi plac foarte mult cartile stiintifico-fantastice.

Autor: Milescu Razvan

Mircea Eliade

Lectura operelor autobiografice „Maitreyi” si „Romanul adolescentului miop” mi-a starnit dorinta de a citit si alte creatii epice ale scriitorului Mircea Eliade si m-a facut sa descopar sensul iubirii.

M-a fascinat povestea de dragoste traita de autor alaturi de fiica profesorului Dasgupta, gazda lui din India, unde Eliade petrece multi ani, studiind la Universitatea din Calcutta.

Cu placere si emotii am parcurs paginile romanului cu tema: iubirea incompatibila.

Povestea nefericita traita de cuplul de indragostiti Allan si Maitreyi, in decor exotic, imi aminteste de Romeo si Julieta din tragedia shakespeariana, citita de curand.

Drama tinerilor indragostiti din Verona, sacrificati de vrajba dintre familiile nobile, este un imn inchinat dragostei.

Asemanator este si conflictul dintre europeanul Allan si bengalezul Narendra Sen, tatal fetei, care scoate in evidenta opozitia dintre libertatea dragostei si constrangerile traditionale, incompatibibilatea sau mentalitatile diferitelor civilizatii.

Personajul principal feminin Maitreyi este un „simbol al sacrificiului in iubire”.

Citind „Romanul adolescentului miop” am aflat cat de multe sunt problemele din perioada adolescentei. Scrisa sub forma unui jurnal, cartea ilustreaza adolescent ca pe o experienta traita, adesea dureros, naratorul incercand sa-si gaseasca echilibrul interior, dezvaluind propriile stari si emotii.

Considerand ca nu toti cititiorii vor fi interesati de „durerea unui adolescent miop” neinteles, se gandeste sa-si imagineze o poveste de iubire. Naiv in dragoste, personajul-narator nu gaseste un model de fata care ar fi in stare sa patrunda in „sufletul adolescentului miop”. Nu accepta sa descrie „o eroina cunoscuta de Dinu”, prietenul lui, considerandu-se lipsit de noroc. Cu toate acestea este hotarat sa scrie romanul pentru a fi respectat de profesorii care, an de an il lasau corigent.

In anul 1988 este publicat „Romanul adolescentului miop”, in care Mircea Eliade ilustreaza propriile trairi adolescentine si intamplari din anii de liceu.

Se infatiseaza adolescenta sincera, cu toate starile sufletesti, cu diversitate de probleme si curiozitati, cu tulburari erotice si nesiguranta varstei.

Romanul-jurnal cuprinde trei parti, alcatuite din capitole cu titluri sugestive pentru continutul lor.

Exigenta doamnei profesoare Ioana Dumitrescu, privind lectura suplimentara, m-a determinat sa devin un adolescent pasionat de lectura.

Autor: Onofrei Vlad

Romeo si Julieta
De William Shakespeare

William Shakespeare (n. 23 aprilie 1564 - d. 23 aprilie 1616) a fost un dramaturg şi poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii engleze. El este adesea numit poet naţional al Angliei şi “Poet din Avon”(“Bard of Avon”). Lucrările sale au supravieţuit, incluzând unele colaborări, alcătuite din aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, şi alte multe poezii. Piesele lui de teatru au fost traduse în fiecare limbă vorbită şi sunt jucate mai des decât cele ale oricărui alt dramaturg.
“Romeo si Julieta” este una dintre capodoperele sale. Este probabil cea mai cunoscuta poveste de dragoste din perioada Renasterii.
In aceasta carte este scrisa povestea a doi indragostiti din Verona, membri ale unor familii rivale, Capulet si Montague. Povestea lor de dragoste incepe la un bal al familiei Capulet, unde Romeo a venit deghizat pentru a nu fi recunoscut. Acolo el o intalneste pe Julieta si se indragosteste de ea pe loc. Urmeaza o scena magnifica, scena balconului, unde Romeo si Julieta isi marturisesc unul celuilalt dragostea si unde se hotarasc sa se casatoreasca, acest lucru intarind sentimental de iubire.
Din pricina unor evenimente ulterioare, Romeo este alungat din Verona iar tatal Julietei hotaraste sa o casatoreasca cu Paris. Ea, nedorind acest lucru, se duce sa cumpere o licoare care simuleaza moartea pentru patruzeci si opt de ore. Dar inainte sa o bea, ii trimite lui Romeo un bilet unde ii spune ce urmeaza sa faca. Din nefericire, biletul nu ajunge la el, iar cand se intoarce in Verona, o vede si crede ca este moarta.
Pentru ca Romeo nu suporta sentimental ca Julieta sa nu mai fie langa el, acesta se bea o otrava si moare. Dupa un timp, Julieta se trezeste si constata ca Romeo era mort. Julieta se sinucide cu pumnalul iubitului sau.
Cred ca Romeo si Julieta sunt un cuplu demn de admirat, deoarece ei ne arata ca dragostea trece peste orice. Sunt foarte curajosi, pentru ca aleg sacrificiul suprem: moartea.

Autor: Ene Daniel
Invitaţie la vals
de Mihail Drumeş




“Invitaţie la vals” de Mihail Drumeş... La prima vedere acest titlu nu îţi spune aproape nimic. Te gândeşti...oare despre ce este vorba, ce anume poate fi captivant în această carte?
Am descoperit acest autor cu putin timp în urmă şi trebuie să spun că îl admir foarte mult. Prima carte (scrisă de acest autor) pe care am citit-o a fost “Invitaţie la vals”. Inca de la inceputul romanului ("Totul s-a sfârşit nu imi mai rămâne decât să mă sinucid") eşti captivat de ceea ce se întâmpla şi pe măsură ce evoluezi cu lectura această carte te atrage din ce în ce mai mult şi nu o mai poţi lăsa din mână. Modul său de a scrie, fiecare cuvânt, fiecare frază, felul în care sunt surprinse şi transpuse anumite stări şi sentimente… toate acestea m-au atras, mi-au dat impulsul de a continua lectura până spre miezul nopţii când am reuşit să o termin. Rezultatul? … paginile acestei cărţi mi-au smuls o mulţime de lacrimi, lacrimi generate de o poveste de iubire cu un final atât de tragic…
El,Tudor Petrican, este un elev model, cu o ambiţie de neîntrecut cu care toţi profesorii se mândresc, însă cum chiar el marturiseşte, viaţa lui ordonată şi cuminte de şcolar ţinea toată ziua; cum se lăsa noaptea, începea cealaltă viaţă, hoinară şi aventuroasă. După terminarea liceului se înscrie la Facultatea de Drept din Bucureşti şi se mută într-o clădire veche unde închiriază o cameră. La balul mediciniştilor întalneşte o “brunetă înaltă, subţire, îmbrăcată într-o rochie de mătase neagră”. Ceea ce îi atrage în primul rând atenţia, ochii ei “mari şi luminoşi, atât de luminoşi cum nu mai văzusem alţii şi nici n-aveam să mai văd.Păreau neverosimil de strălucitori , ca doi mici luceferi aşezaţi sub bolta frunţii”. El o invită la dans, orchestra tocmai începuse L’invitation à la valse. După terminarea acestui dans el nu îi mai acordă nicio importanţa, neştiind ca această femeie urma să îi schimbe radical viaţa.
Foarte curând camera de lângă el, care era goală, este ocupată chiar de bruneta de la bal. Numele ei era Micaela şi se mutase acolo împreuna cu sora ei. El nu o recunoaşte, doar are impresia ca o cunoaşte de undeva, avea să afle mai târziu de unde anume. El decide să îşi încerce norocul, crezând că ar putea fi “o amantaă agreabila”, însa trebuie să depună un mare efort pentru a o convinge sa îi dea atenţie. El face greşeala de a o săruta fără voia ei, acest gest o sperie şi leşină. Apoi urmează scrisorile, nenumăratele scrisori care însă nu reuşesc să îi atingă inima. El decide să o suprindă şi intră în camera ei fără ca ea să ştie. Ea este speriată şi vrea sa ţipe, petrec câteva clipe în linişte şi la un moment dat, profitând că bătea cineva la uşă, el o săruta apăsat pe buze, însă cu acest sărut nu reuşeşte să obţină ceea ce vrea, dar reuşeşte cu lacrimile. Este conştient că lacrimile pot îmbuna şi cea mai rece inima aşa că începe să se gândească la moartea lui (îl podideau imediat lacrimle atunci când îşi imagina propria înmormântare) şi…obţine rezultatul dorit: ea este surprinsă de gestul lui şi de faptul că i se adresase cu “Aimée” şi recunoaşte ca şi ea îl iubeşte. El crede că o iubeşte doar de faţadă, dar nu îşi dă seama de iubirea sincera si adevarată ce se naşte în inima lui pentru ea. Şi de aici începe povestea lor de dragoste plină de zambete, fericire, peripeţii şi multe şoapte de iubire. Timpul trece, lunile trec iar ei par că se iubesc mai mult ca niciodata. Dar gândul de despărţire se naşte în inima lui, gândul de a renunţa cand încă este pe culme, când încă este lucid şi nu îmbătat de aburii iubirii. Îi trimite o scrisoare de despărţire, era îndemnat şi de faptul că începuse vacanţa de vară şi trebuia să plece acasă, la ţară. Ea a fost profund rănită de gestul lui şi alege să nu îi răspundă la scrisoare, Tudor ia aceasta ca pe o dovadă că ea nu l-a iubit nicioadată.
Ajuns la ţară, timp de câteva zile nu se gandeşte la ea fiind cuprins de treburile gospodăreşti, dar amintirile încep apoi să îl înece.şi dă seama cât de mult o iubeşte şi încearcă să o caute la vechea adresă, dar nu o gaseşte, o caută în nenumărate locuri, dar fără niciun rezultat, voia să îi propună să fie soţia lui. Într-o zi este vizitat de o doamnă, spera sa fie Micaela, dar în locul acesteia apare sora ei, Alexa, care îl anunţa că Micaela este însărcinată (el îşi aminteşte momentul în care s-a întâmplat), îi spune că aceasta s-a ferit de ea şi astfel a aflat prea târziu de sarcină, prea târziu pentru a mai face un avort. El acceptă propunerea Alexei de a se căsaăori cu Micaela pentru a-i da o legiimare copilului, după care poate divorţa. Se intîmplase minunea! O găsise pe Micaela! O vizitează şi constată cât de schimbată este, toată vina şi-o aruncă asupra lui. Dar inima ei se transformase în piatră, scrisoarea lui o rănise profund şi nu vrea sub nicio formă să accepte o căsătorie cu el. În final cedează, el are impresia că acum totul este ca la început. Dar într-o zi Micaela suferă un accident în care este implicat şi un individ pe care Tudor îl cunoscuse la un hotel unde stătuse câteva zile cu Micaela şi crede că aceasta îl înşelase. Hotărăşte să divorţeze, nu îi dă acesteia şansa să îi explice ce anume s-a întâmplat, fiind convins că a înţeles totul. O obligă să se căsătoreasca cu acel bărbat şi pentru a se răzbuna îi copleşeşte pe aceştia cu generozitatea lui. În final el se căsătoreşte cu o prietenă de-a ei, rănind-o astfel pe Micaela drept in inimă. Aceasta hotărăşte să se sinucidă, dar înainte de a se otrăvi îi trimite fostului soţ o scrisoare în care îi explică fapta ei, ea nu l-a înşelat, pur şi simplu a fost nevoită şi oarecum obligată de situaţie să se urce în maşina cu acel individ, dar între ei nu era absolut nimic. Îi spune că acea căsătorie cu aşa-zisa ei prietena a rănit-o cel mai tare şi i-a distrus orice speranţă de împăcare cu el, ea credea că daca e singur cel puţin se mai gandeşte la ea din când în când. . Citind acea scrisoare el hotărăşte să se sinucidă, face acest gest oarecum mecanic, fără să conştientizeze, regretă amarnic toate faptele pe care le-a facut şi care au condus la desparţirea de iubirea lui, Aimée.
“Micaela nu mai este şi, odata cu ea, dispare sensul tuturor strădaniilor mele, însuşi rostul existenţei mele.”
“Am credinţa fermă că viaţa mea a început cu Micaela şi se încheie odata cu ea.
Oricum a fost prea frumos ca să se sfârşeasca altfel. Adio!...”



Autor: Şică Diana

Elevul Dima dintr-a şaptea

de Mihail Drumeş

Mihail Drumeş, romancier român din perioada interbelică, s-a născut în 1901, pe 26 noiembrie, în Iugoslavia, iar printre romanele sale de succes se numără ’’Invitaţia la vals’’(1937), ’’Scrisoare de dragoste’’(1938) şi ,,Elevul Dima dintr-a şaptea’’(1946).

M-a impresionat romanul acesta deoarece toţi elevii, adolescenţii se pot identifica in personajele lui Drumeş, în întâmplările petrecute în roman. Această calitate face ,,Elevul Dima dintr-a şaptea’’ o carte remarcabilă, care ocupă un loc special pentru mine în bibliotecă.

Personajul principal, Grigore Dima, este un adolescent de 17 ani, care şi-a petrecut copilăria călătorind în Franţa şi Anglia din pricina tatălui său, care este ministru. El este emoţionat deoarece, în clasa a VII-a, va merge pentru prima dată într-o şcoală publică.

Stând cu chirie la văduva italiancă Dona Bianca, Grig o întâlneşte pe fiica acesteia, Charlotte, printr-o întâmplare stânjenitoare: o surprinde pe aceasta când se schimba: ,,rămân îngheţat în prag: o fată înaltă şi subţire, într-o cămăşuţă roz...se îmbracă pesemne.’’ Din cauză că nu ştie ce înseamnă dragostea şi simptomele ei, Grig îşi face un carnet de notiţe şi pretinde că iubita lui este soprana Alina Barbu, care îl iubeşte profund.

La şcoală, după ce a fost acceptat de colegi, Grig le învaţă poreclele: Magotu, cel mai bun prieten al lui, Tarzan, Basu, Rogvaiv, Esculap, Domison, Ploşniţă si alţii. Deşi Dima este mai bogat decat ceilalţi, el este generos şi se integrează rapid.

Aventura începe atunci când Dima propune colegilor o expediţie pe Dunăre, care, atunci când el descoperă o veche hartă a unei comori din Pacific, ia proporţii, iar Dima devine conducătorul arpetiştilor (A.R.P.E.T=Asociaţia Română pentru Expediţia Transoceanică), care numără 1000 de elevi, ce trebuie să respecte reguli si să strângă bani pentru călătoria ce va avea loc dupa sfârşitul liceului.

Relaţia lui Grig cu Lotte evoluează, deşi sunt neştiutori şi fac greşeli unul faţă de altul.

Citind cartea lui Charles Fourier, Dima doreşte să îndeplinească viziunea utopică a autorului, înfiinţând o falangă pe insula necunoscută din Pacific, doreşte să se însoare cu aşa-numitele amazoane, iar comunitatea să se numească ,,Grigorida’’. Comoara nu mai este importantă, ci doar organizarea unui paradis.

Planurile arpetiştilor se sting odată cu dragostea lui Cătălin Şoimaru, poetul grupului, îndrăgostit de o directoare adulterină. El se spânzură şi îi încredinţează lui Dima ultima lui rugăminte, de a-i spune directoarei sentimentele sale.

Basu, colegul lui Dima, intră într-un conflict cu violentul profesor de istorie Attila, iar Dima, din cauza revoltei incepute de el si arpetişti, este eliminat din toate şcolile statului. Pleacă la Bucureşti, unde este urmat de către Lotte, şi îl ameninţă pe ministru că se va sinucide dacă nu i se va face dreptate. În noaptea de 1 Decembrie, el termină o broşură intitulată ,,Acuz!’’ şi, împreună cu Lotte, se sinucide. Cei doi sunt însă salvaţi de Basu, iar tatăl lui Dima ascunde adevarul, că amândoi au supravieţuit, celor doi indrăgostiţi.

După 15 ani, Dima, inginer în Londra, se întoarce în Craiova, află ce s-a întâmplat, o revede pe Ioana, fosta lui vecină de lângă casa părintească, căreia îi promite că o să-şi respecte promisiunea de a se căsători cu ea şi află adevărul despre Lotte. Dar este prea târziu, deoarece ea are deja trei copii si, deşi spune ,,pe tine te voi iubi întotdeauna’’, nu poate să reclădească trecutul.

Personajele lui Drumeş demonstrează faptul că un adolescent poate face orice cu puterea visului, luptându-se chiar cu societatea pentru dreptatea lui.

Arpetiştii, în frunte cu Grig Dima, sunt, cu adevărat, nişte eroi ai adolescenţei.


Elev: Dumitru Mădălina-Elena

Ocolul Pamantului in 80 de zile

de Jules Verne


In opinia mea, romanul"Ocolul Pamantului in 80 de zile". de Jules Verne, este palpitant si plin de suspans, reprezentand una din multele carti de aventura ale scriitorului francez.

In acest roman se ilustreaza aventura unui gentleman londonez care doreste sa faca ocolul lumii in 80 de zile.

In poveste, londonezul Phileas Fogg, care a angajat recent un nou valet, pe francezul Passepartout, face un pariu cu prietenii săi din Clubul Reform că poate să facă ocolul Pământului în 80 de zile. In drumul lor, sunt nevoiti sa sara 'matematic' din tren in vapor si de pe vapor in tren. Inspectorul Fix il confunda pe gentleman cu un hot si incearca sa il retina prin orice mijloace. In timpul calatoriei lui, el trece prin mari metropole ale lumii, ca Bombay, Calcutta, Yokohama, San Fracisco si New York. In timpul drumului sau prin India, gentlemanul intalneste o tanara femeie, pe nume Aouda, ce urma sa fie sacrificata, dar ei o salveaza, ea urmand sa fie perechea lui Phileas Fogg.

Aceasta parte este cea care m-a atras cel mai mult, deoarece eroul reuseste sa impleteasca obligatia cu aventura si dragostea, intorcandu-se acasa cu pariul castigat si cu o partenera.

Autor: Cojocaru Mircea

vineri, 10 iunie 2011

Seria Amurg
Amurg,Lună nouă,Eclipsă,Zori de zi
De Stephenie Meyer


Stephenie Meyer (născută Morgan, la 24 decembrie 1973) este autoare americană de romane fantastice.Aceasta susține că ideea ciclului "Amurg" i-a venit în somn, pe 2 iunie 2003. Transcrierea visului constituie acum capitolul treisprezece al primei cărți din serie. Romanului "Amurg" i-au urmat: "Luna nouă", publicat în America în august 2006; "Eclipsa", publicat în America în august 2007; și "Zori de zi", publicat în State pe 2 august 2008. Stephenie Meyer spunea, cu ocazia lansării, că vor fi mai mult de patru volume, cu rezerva că narațiunea s-ar putea schimba. Într-adevăr, primele douăsprezece capitole din "Midnight Sun" (povestea întâmplărilor din Amurg din perspectiva lui Edward Cullen, personaj al ciclului), pot fi citite în engleză pe site-ul oficial al autoarei.
"Amurg" este o serie de cărți fantastice (despre vampiri) pentru tineri, scrisă de autoarea Stephenie Meyer, serie ce urmărește aventurile adolescentei Isabella „Bella” Swan, a cărei viață se schimbă total din momentul în care se mută în ploiosul și aparent banalul orășel Forks, ca să locuiască cu tatăl ei.
Seria relatează povestea de iubire dintre Bella și vampirul Edward Cullen și este narată în principal din punctul de vedere al Bellei. Epilogul romanului "Eclipsa" și un volum din cartea "Zori de zi" sunt narate din perspectiva lui Jacob Black, cel mai bun prieten al eroinei.
Autoarea a intenționat să lanseze și Midnight Sun, care ar fi fost o repovestire a întâmplărilor din "Amurg" din perspectiva lui Edward Cullen, însă ideea a fost, cel puțin pentru moment, abandonată din cauza apariției ilegale pe web a douăsprezece capitole din manuscris.
Seria "Amurg" a fost tradusă în 37 de limbi diferite și a vândut peste 40 de milioane de copii în lumea întreagă.

Amurg
Bella Swan se mută din insoritul Phoenix în înnoratul Forks, Washington ca să locuiască cu tatăl ei, Charlie. Ea decide acest lucru pentru ca mama sa,Renée, să poată călători cu soțul ei, Phil, care joacă într-o ligă minoră de baseball. Din prima zi la noua școală, atenția ei este atrasă de copiii adoptivi ai doctorului Cullen, în special de Edward, cel mai mic dintre ei. Bella ajunge la concluzia că Edward și familia sa sunt vampiri, dar acest lucru nu poate stopa atracția pe care o simt unul față de celălalt. Ulterior, ea află chiar de la Edward că cei din familia Cullen au decis cu mult timp în urmă să se abțină de la sângele uman, apelând în schimb la sângele animalelor pentru a se hrăni. Când Bella devine ținta unui vampir sadic pe nume James (impreuna cu ceilalti nomazi - Victoria si Laurent), ea e nevoită să fugă din Forks. E aproape ucisă de James, dar Edward și familia sa o salvează și o ajută să se întoarcă cu bine acasă.

Lună nouă
Convins că pune în pericol tot timpul viața Bellei, Edward hotărăște să se despartă de ea și o anunță că el și familia lui se vor muta din Forks. Bella insistă să vină cu el, însă Edward îi spune că nu o mai iubește. Plecarea lui o aruncă pe Bella într-o depresie și o suferință profundă, din care nu izbutește să o scoată decât prietenia cu vârcolacul Jacob Black. Împreună cu tribul său, Jacob o protejează pe Bella de Victoria, iubita lui James, care e hotărâtă să își răzbune partenerul cu orice preț. Din cauza unei neînțelegeri, Edward crede că Bella a murit, și pleacă în Italia pentru a le cere vampirilor Volturi să îl omoare, însă este oprit la timp de Bella și de sora lui, Alice. Volturii cer ca Bella să fie transformată la rândul ei în vampir, amenințând că în mod contrar o vor ucide pentru a se asigura că secretele lor nu vor fi trădate. La final, Bella și Edward se împacă și familia Cullen se întoarce în Forks.

Eclipsă
Urmându-și planul de răzbunare, Victoria a creat o armată de vampiri nou-născuți în Seattle cu scopul de a înfrânge familia Cullen și a o ucide pe Bella. Familia Cullen și vârcolacii își reunesc forțele pentru a distruge armata Victoriei. Între timp, Bella se luptă cu confuzia provocată de iubirea pentru Edward și nou-descoperitele sentimente de dragoste pentru Jacob Black. După moartea Victoriei, Bella îl alege pe Edward și acceptă să se căsătorească cu el.

Zori de zi
Bella și Edward se căsătoresc, dar luna lor de miere este stricata atunci când Bella descoperă că este însărcinată. Deși sarcina îi pune viața în pericol, Bella refuză să renunțe la copil. Ea aproape că moare în timpul nașterii, dar Edward o injectează cu veninul său, transformând-o în vampir pentru a-i salva viața. Când Irina, un vampir din alt clan o vede pe Renesmee, fiica celor doi, crede în mod greșit că aceasta este un „copil nemuritor”, fapt ce ar încălca grav regulile lumii vampirilor, și pleacă să informeze clanul Volturi. Familia Cullen adună vampiri din toată lumea care să depună mărturie că fetița nu este un copil nemuritor și Volturii sunt nevoiți să plece. Bella, Reneesme și Edward vor trăi fericiți pentru totdeauna impreuna cu familia Cullen-restul vampirilor.

Pe parcursul celor patru romane se observa o mare schimbare a atitudinii scriitoarei,se maturizeaza si creeaza situatii mult mai complexe,o descriere a sentimentelor mult mai sugestiva. Au fost niste romane extraordinare, nu te poti opri din citit, te acapareaza cu totul, iar in timpul in care faci altceva in afara de a citi, te gandesti exclusiv la actiunea prezenta si viitoare a romanului !
Mi-a facut o deosebita placere sa citesc aceste romane, au fost foarte interesante, autoarea avand un punct de vedere inovator asupra acestor fiinte speciale, cum sunt vampirii.
Sunt niste carti usor de citit, care odata ce sunt luate in mana nu vor fi lasate sub nicio forma pana la terminarea lor, deoarece actiunea mentine suspansul pana la ultima pagina !

Autor:Şucu Theona

joi, 9 iunie 2011

Hamlet

de William Shakespeare

William Shakespeare a fost un dramaturg si poet englez, este unul dintre marile spirite ale culturii englezesti si universale, cel mai apreciat dramaturg.

Acesta a scris comedii, tragedii, piese istorice, apartinand tuturor timpurilor. Datorita valorii exceptionale, ele au capatat de-a lungul timpului forta unor mituri literare.

Hamlet este una dintre capodoperele lui William Shakespeare. Deşi prima reprezentaţie datează din jurul anului 1600, textul tragediei a fost publicat prima dată doar în 1603.

Lui Hamlet, tânărul prinţ al Danemarcei, reîntors de la studii, i se arată într-o noapte, pe zidurile castelului Elsinor, fantoma tatălui său, care îi dezvăluie că a fost asasinat mişeleşte de către propriul său frate, actualul rege Claudius, care a împins crima până la a se căsători cu soţia celui ucis, mama lui Hamlet.
Tânărul prinţ, fire înclinată spre studii şi reflecţie, se vede brutal obligat de evenimente să acţioneze şi să-şi răzbune tatăl. El simulează nebunia, acumulează dovezile şi caută momentul prielnic răzbunării, ezitând mereu să acţioneze.
Punând nişte actori ambulanţi să joace o piesă care reconstituie împrejurările crimei, Hamlet surpirnde reacţia care îl trădează pe Claudius, dobândind astfel o nouă probă a vinăvăţiei acestuia.
Pentru a-şi îndeplini datoria sa răzbunătoare, Hamlet sacrifică dragostea pentru Ofelia, care moare încecată şi pe al cărei tată, curteanul Polonius, îl omorâse luându-l drept rege.
Laerţiu, fratele Ofeliei, îl provoacă pe Hamlet la duel, iar regele otrăveşte vârful spadei lui. Hamlet moare, nu însă înainte de a-l fi ucis pe rege, iar regina bea otravă.
Prinţul norvegian Fortinbras ocupă tronul, aducând un omagiu lui Hamlet şi reintroducând ordinea pe care atâtea crime o tulburaseră.
Consider ca Hamlet este un model moral, prezentat tuturor cu scopul de a ne determina sa devenim grijulii si sensibili, in ceea ce priveste starea persoanelor din jurul nostru.

Autor: Musat Laurentiu

Faust

Johann Wolfgang von Goethe

Johann Wolfgang von Goethe este un poet german, ilustru ganditor si om de stiinta, una dintre cele mai mari personalitati ale culturii universale.

În timpul unei perioade de cincisprezece ani, initiate la Strasbourg si continuata pana la plecarea la Weimar, productia lirica a lui Goethe a fost prestigioasa, de o varietate intinsa, de la ingenuitatea populara din “Heidenröslein” („Macesul”) pana la gratia de salon din ciclul “KleineBlumen, kleine Blätter” („Flori marunte, frunze mici”). În acest timp a început sa lucreze la primele versiuni ale lucrarii sale “Faust” , care cuprinde, printre altele, „cantecele lui Gretchen”.

“Faust” este o lucrare in cinci acte, actiunea petrecandu-se in Germania in secolul al XVI-lea.

Faust, singur in cabinetul sau de lucru, isi recunoaste infrangerea la sfarsitul unei vieti in care munca intensa in domeniul stiintei (filosofie, medicina, chiar si teologie) i-a impus renuntarea la toate bucuriile si placerile omenesti.

Cupa cu otrava i se opreste langa buze, cand, de afara, razbate pana la el un cantec vesel. Nefericitul Faust, blestema, invocandu-l pe Satan (spiritul pamantului). Acesta apare sub infatisarea unui senior, punandu-se in slujba lui Faust si spunandu-i ca ii indeplineste orice dorinta.

Mefisto ii arata o imaginea unei minunate fete, imagine ce il convinge pe Faust sa accepte intelegerea. Pactul intre cei doi este semnat cu sange, Mefisto dandu-i tinerete si frumusete in schimbul sufletului. La un semn al lui Satan, Faust devine un tanar chipes.

In mijlocul unei multimi vesele si galagiose care petrece, tanarul Valentin, fratele Margaretei sta retras, cu gandul ca trebuie sa mearga in razboi. El implora cerul sa aiba grija de sora lui, ce ar ramane singura. Tanarul Wagner incepe un cantec, dar este intrerupt de Mefisto.

Acesta ii uimeste cu puterile sale, facand sa curga vin in pahar din nimic. Valentin nu este prea incantat de aparitia lui Mefisto si il provoaca la o lupta, dar, cand scoate sabia, ea cade la pamant. Lumea se retrage, iar, soldatii scot sabile care au semnul crucii pe ele.

Mefisto este nevoit sa se retraga. Dupa acest incident, petrecerea reincepe cu aparitia lui Margaret, care este soprana. Cand aceasta se pregateste sa plece, in fata ii iese Faust, care se ofera sa o conduca acasa, dar este refuzat.

In gradina Margaretei, tanarul Siebel, care este indragostit de ea, ii lasa un buchet cu flori pe o banca si pleaca.

Apare si Faust cu insotirorul lui, Mefisto, care lasa o cutie cu bijuterii, langa flori. Soseste Margareta, tulburata de imaginea cavalerului pe care l-a refuzat. Cand vede bijuteriile, le poarta si, uitandu-se in oglinda, pare a fi o fiica de regina.

Soprana incepe sa cante o piesa de dragoste prin care isi cheama iubitul, Faust apare si cei doi se imbratiseaza.

Mefisto rade sarcastic, admirandu-si victoria.

Parasita de Faust, Margareta se refugiaza in biserica.

Valentin se intoarce acasa foarte fericit, dar la vederea expresiei lui Siebel, alearga spre casa, banuind ce se intampla.

Faust este suparat si nu are curaj sa mearga la Margareta, insa Mefisto incepe o serenada.

La geam nu apare Margareta, ci Valentin, care este ranit mortal intr-un duel de catre Mefisto.

Mefisto incearca sa-l faca pe Faust sa uite de fata, dar nu reuseste.

Faust merge in temnita unde este Margareta. Ea e fericita ca-si vede iubitul, dar se inspaimanta la vederea diavolului si incepe sa se roage.

Mefisto il indeamna pe Faust sa plece de acolo, deoarece fata este blestemata, dar se aud voci care spun ca, de fapt, e binecuvantata.

Faust este un exemplu care nu ar trebui urmat, el si-a dedicat viata stiintei, uitand de frumusetile vietii, pentru ca ma tarziu sa fie nevoit sa isi vanda sufletul diavolului pentru a trai frumusetiile vietii.

Viata este scurta! Rupe regulile, iarta repede, iubeste cu adevarat si niciodata nu inceta sa zambesti, oricat de trist ai fi!

“Marile talente sunt rare si tot mai rare sunt cazurile in care ele se recunosc pe sine.”- Johann Wolfgang von Goethe.


Autor: Vasile Ionut

Domnisoara Christina
de Mircea Eliade


Am ales aceasta proza fantastica ca subiect pentru blog si cred ca am facut cea mai buna alegere, iar pentru acest lucru tin sa ii multumesc doamnei profesoare, deoarece fara “ citeste daca esti curios/curioasa”, nu cred ca as fi ales vreodata acest roman.
Este o carte care merita, intr-adevar, citita, subiectul iesind din tiparele cu care am fost obisnuiti la scoala, iar dimensiunile nu foarte ample, ne sunt favorabile, noua, elevilor, a caror atentie este usor de captat, insa greu de mentinut!

Povestea mi s-a parut captivanta inca de la inceput, iar personajele mi s-au parut interesante si bine definite.De asemenea mi-a placut modul prin care se imbina realul cu fantasticul.
Dintre personaj,e Egor mi-a placut cel mai mult, fiind un personaj hotarat, curajos si foarte istet. Momentul in care Egor s-a logodit cu Sanda si a incercat sa o protejeze, infruntand-o pe Christina, mi s-a parut unul dintre cele mai importante momente ce au definit caracterul puternic al acestuia.
Finalul cartii insa m-a dezamagit pentru ca mi s-a parut neinspirat si destul de slab pe langa cuprinsul acesteia. Ma astepam la un final mai clar. De asemenea nu mi-a placut faptul ca scriitorul s-a pierdut prea mult in amanunte in momentul in care Egor o cauta pe Christina.
Un alt personaj interesant mi s-a parut Simina, prin schimbarile ei de spirit si maturitate, ce i se datorau Christinei.
Povestea in sine este una destul de simpla: Egor si domnul Nazarie sunt musafiri in casa doamnei Moscu. Pe parcursul vizitei lor, acestia incep sa observe schimbarile stranii de comportament ale doamnei Moscu si chiar a fiicelor acesteia, atunci cand este pomenita sora decedata a doamnei Moscu. Christina se indragoste de Egor si incepe sa il viziteze noaptea, iar Sanda se imbolnaveste. Egor incercand sa o salveze pe aceasta, se logodeste cu ea si o cauta pe Christina, pentru a o omori. Seara, Christina il viziteaza, dar Egor o respinge pentru ca ea nu mai este in viata, acest lucru facand-o sa darame lampa si sa dea foc la casa.
Protagonistul afla unde este ascuna si se duce sa o omoare, reusind. Insa, la final, vor muri si fiicele doamnei Moscu.
Autor: Ungureanu Lorena