vineri, 4 martie 2011


Roşu şi negru

Stendhal

Stendhal, pe numele său adevărat, Henri-Marie Beyle , a fost un scriitor francez, renumit pentru fineţea analizei sentimentelor personajelor sale. Se crede căStendhal şi-a ales pseudonimul literar ca un omagiu adus lui Johann Joachim Winckelmann, născut in Stendhal, Germania.

Stendhal, scriitor realist, surprinde , în romanul “Roşu şi negru”, poziţia de inferioritate a femeii în epocă, criticând-o.

Descrierea moravurilor în opera lui Stendhal nu se vrea niciodată imparţială, ci critică: ea nu este motivată de o voinţă sociologică, ci de dorinţa de a înlătura aparenţele înşelătoare şi de a arăta «adevărul, crudul adevăr» (deviza primului volum din “ Roşu şi negru” ) societăţii contemporane.

În ciuda realismului său , Stendhal nu descrie în detaliu realitatea materială, locurile care servesc de fundal naraţiunii; la începutul romanului , comuna Verrieres e descrisă doar pe o pagină, care serveşte de introducere unei critici aspre a locuitorilor.

Verrieres este un mic oraş din Franţa, situat în munţi. Primarul acestuia,înstăritul domn de Rênal, decide să angajeze un meditator pentru cei mici.Îl alege pe Julien, fiul unui cherestegiu, tânăr teolog şi bun latinist. Băiatul, in vârstă de nouăsprezece ani, admirator al lui Napoleon Bonaparte, este pe placul doamnei primar, găsindu-l superior intelectual, in ciuda ţinutei umile.

Lui Julien îi este greu în noua locuinţă, acomodându-se cu dificultate, nu iubeşte copiii, este invidiat de servitori şi simte un profund dispreţ faţa de cei bogaţi, însa, toate acestea nu îl împiedică să aibă o relaţie cu doamna de Rênal , fiind conştient că nu are un comportament adecvat, având în vedere că primarul este binefăcătorul său.

Unul din copiii doamnei de Rênal se îmbolnăveşte, iar aceasta începe sa regrete relaţia cu tânărul, punând boala copilului pe seama adulterului pe care îl comite.

Se desparte de Julien, trimiţându-l la un seminar in Besançon.

Ajuns aici, tânărul este recomandat de către directorul seminarului marchizului La Mole.

Tânărul se mută în casa marchizului , îndrăgostindu-se de fiica acestuia, Mathilde, iar ea, la rândul său, îndragostindu-se de el.

Julien observă imediat că fata marchizului este foarte diferită de doamna deRênal.

Mathilde ramane insărcinată şi e hotărâtă să işi înfrunte tatăl. Marchizul e aproape convins, însa primeşte o scrisoare de la doamna primar, în care aceasta vorbeşte despre relele intenţii ale meditatorului.

Aflând despre scrisoare, Julien o împuşcă pe doamna de Rênal în umăr şi este condamnat la moarte.

În timpul petrecut în închisoare, tânărul este vizitat zilnic de doamna primar , căreia îi pare rău de ceea ce a făcut. Julien o roagă să îi creasca ea copilul, deoarece Mathilde îl va da unei slujnice. El îşi dă seama că mereu a iubit-o pe doamna de Rênal.

Finalul romanului este unul trist, Julien fiind decapitat. Mathilde îi ingroapăcapul în Munţii Jura: “...în miez de noapte , în mica grotă măreţ iluminata de un număr imens de lumânări , douăzeci de preoţi au slujit slujba de înmormântare.”.

In opinia mea, cartea surprinde niste caracteristici absolut umane, cum ar fi: schimbarea ideilor, parerilor si sentimentelor, in mod impulsiv, aceste lucruri fiind vizibile in comportamentul tanarului Julien, care crede, de doua ori, ca si-a gasit marea dragoste. De asemenea, este subliniat faptul ca omul realizeaza greselile pe care le-a facut in momentul in care totul este ireversibil, actionand pe principiul infaptuirii fara gandire.

Romanul "Rosu si negru" arata complexitatea gandirii umane: dupa ce o impusca pe doamna de Rênal, meditatorul incepe sa isi dea seama ce mare greseala a facut, crezand ca o iubeste pe Mathilde si incercand sa o raneasca pe sotia primarului. Il cuprind remuscarile, dar, constient ca este vinovat, isi asuma vina, nedorind sa fie aparat.

Prin aceasta atitudine, Julien dovedeste simt de raspundere, seriozitate si abilitatea de a intelege gravitatea faptelor sale.

Paginile acestei carti sunt incarcate de curaj, iubire patimasa ce conduce la fapte irationale, bucurie, tristete, regret, idile, intalniri ascunse, ura, concurenta, secrete, personajele trecand printr-o intreaga gama de sentimente si fiind antrenate in conflicte puternice, exterioare sau interioare, fapt ce reuseste sa produca o stare de suspans neobisnuit si neintalnit in multe alte carti.

Autor: Serban Diana

Impresii de lectura

Începând de astăzi,vom posta,de câte ori vom avea ocazia,impresii de lectură,coordonaţi de Doamna Profesoară de Limba şi Literatura Română,Ioana Dumitrescu.

Intel Teach

Prima parte a proiectului Intel Teach s-a încheiat!